BLOG

09
Feb

MoederscheimMoonen Architects 12 jaar!

Vandaag bestaat het Rotterdamse architectenbureau MoederscheimMoonen alweer 12 jaar! Op 9 februari 2005 startten Erik Moederscheim en Ruud Moonen het architectenbureau met het ontwerpen van een sportcomplex voor FC Hoensbroek. In de 12 jaar die volgden is niet alleen het team, maar ook het portfolio flink uitgebreid.

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan diverse projecten waaronder een bijzonder paviljoen in hartje Rotterdam, een woontoren in Almere, de trainingsaccommodatie voor Feyenoord, een parkeergarage bij station Sassenheim, een zwembad in Capelle aan den IJssel, de herontwikkeling van het Leeuw terrein in Valkenburg aan de Geul, een bedrijfsgebouw in Maasdijk en de uitbreiding van de Oude IJsselbrug in Zutphen. Ook wordt er gebouwd aan het retailpaviljoen naast Utrecht Centraal en het Revius Lyceum in Doorn.

Graag willen we al onze opdrachtgevers, de eigenaren en gebruikers van de gebouwen, onze adviseurs, en de bouwers bedanken voor de samenwerking en de realisatie van heel wat mooie gebouwen.

En natuurlijk willen we ook onze (oud)medewerkers bedanken voor hun inzet en enthousiasme in de afgelopen 12 jaar. Bedankt Ramon, Dominique, Ian, Jelle, Joline, Emma, Julia, Dirk, Jim, Oguzhan, Erwin, Dheeraj, Sarah-Lisa, Christiaan, Wim, Carlos, Nick, Auke, Fernando, Sulejman, Anna, Jelmer, Sander, Ismael, Rob, Rik, Anne-Merel, Massimo, Mario, Ivo, Michel, Thomas, Paul en Marta!

07
Feb

Op de schaats naar het kerstdiner

Door de griepepidemie werd in december het jaarlijks kerstdiner afgelast. Afgelopen vrijdag schoof team MoederscheimMoonen dan toch aan tafel.

Maar eerst werd er oer-Hollands geschaatst. Op de Schaatsbaan in Rotterdam werden de ijzers ondergebonden.
Voor de één de eerste keer op bevroren water, voor de meesten weer even wennen na de zachte winters van afgelopen jaren.
Twee enthousiaste dames kregen het team snel in beweging tijdens de clinic langebaan schaatsen. Het ging er fanatiek aan toe, zeker toen er een spelelement werd toegevoegd en er in teams van drie om de eer werd geschaatst.
Warm van de inspanning en glühwein schoven we dan eindelijk aan tafel en werd er geproost op een succesvol nieuw jaar!

24
Jan

Stem op het Anker in Zwolle voor gebouw van het jaar!

Wijkcentrum het Anker in Zwolle is door Archdaily – een internationale architectuursite – uitgekozen om genomineerd te worden voor hun ‘Building of the Year’ prijs! Dit is natuurlijk heel goed nieuws, maar we kunnen alleen een nominatie krijgen als we genoeg stemmen krijgen. Bent u van mening dat dit gebouw het verdient om genomineerd te worden, en misschien zelfs gebouw van het jaar te worden? Stem dan op ons via deze link. Bij voorbaat dank voor uw steun!

Meer weten over dit project voor u stemt? Klik dan hier voor meer informatie.

17
Jan

P+R station Zutphen geopend

Op donderdag 12 januari 2017 is de parkeergarage bij station Zutphen officieel geopend. Annemieke Vermeulen, burgemeester van Zutphen en Ineke van Gent, regiodirecteur van NS verrichtten de feestelijke openingshandeling. Vanaf 16 januari is de garage opengesteld voor publiek.

Het P+R station Zutphen maakt onderdeel uit van het gebied Noorderhaven. Met de komst van de parkeergarage verdwijnen de parkeervoorzieningen in de straten rondom het station. Dit biedt ruimte aan het verder ontwikkelen van het woongebied Noorderhaven volgens het stedenbouwkundigplan. Het gemakkelijk, veilig en dichtbij de auto kunnen parkeren bij het station draagt eraan bij dat meer mensen gebruik maken van de trein. Met de nieuwe P+R parkeergarage in Zutphen wordt meerwaarde geleverd voor reiziger, stad én regio.

Het is de eerste bovengrondse parkeergarage in Zutphen. De P+R bestaat uit vier bouwlagen. Drie lagen zijn bestemd voor het parkeren van 375 auto’s. Op de begane grond kunnen meer dan 600 fietsen worden geparkeerd. De nieuwe parkeergarage heeft de vorm en uitstraling van een pakhuis. Een verwijzing naar de historie van het Noorderhavengebied. Markant voor de P+R zijn de twee opvallende hellingbanen, de houten ombouw en de stadsplattegrond die verwerkt is in de gevel.

12
Jan

Startschot voor bouw trainingscomplex Feyenoord

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Feyenoord en de gemeente Rotterdam is het definitieve startschot gegeven voor de bouw van een nieuw trainingscomplex voor het eerste elftal van de Rotterdamse voetbaltrots. Feyenoords algemeen directeur Eric Gudde openbaarde dit woensdag 11 januari tijdens de traditionele druk bezochte nieuwjaarsreceptie van Feyenoord.

Het lang gewenste state of the art gebouw, waarvan het definitief ontwerp inmiddels is afgerond, is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects. Het Rotterdamse architectenbureau werkt al geruime tijd aan diverse vastgoedvraagstukken die bijdragen aan het topsportklimaat van de club. Zo wordt er door het bureau ook ontworpen aan het nieuwe onderkomen van de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord, waarvoor al eerder een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente werd getekend. De accommodatie komt te staan op het voormalige terrein van Hillesluis op een relatief besloten terrein waar de staf en de selectie vanaf seizoen 2018 – ’19 in alle rust en privacy kunnen gaan werken en trainen.

Foto: John de Pater

Lees verder..

22
Dec

Vliegen over Wijkcentrum Het Anker in Zwolle

Al in augustus 2015 werd Wijkcentrum het Anker in Zwolle feestelijk geopend, afgelopen september maakte Johan van Leijen met zijn drone een vlucht over het project. In bovenstaand filmpje vliegen we mee over het gebouw; waar cultuur, sport en educatie samenkomen.

De film geeft een goed inzicht in hoe het gebouw gebruik maakt van het aanwezige hoogteverschil op de plek en hoe het gebouw voor een groot deel in de grond ligt geschoven. Vanuit deze landschappelijke uitgangspositie ontvouwt het gebouw zich haast letterlijk door het dak dat zich opent naar de voornaamste publieke zones, en al golvend het gebouw karakteriseert. Het groene dak is hét beeldbepalende element in het ontwerp; het legt accenten op belangrijke punten in en rondom het gebouw. Het glooiende landschap en het gebouw doorsnijden elkaar halverwege de langsgevel waar een groot entreegebaar is vormgegeven.

13
Dec

Sporten bovenop de snelweg

Hoe maak je een stuk snelweg aantrekkelijk en functioneel voor de buurt? Met dit vraagstuk ging MoederscheimMoonen Architects voor de Gemeente Schiedam aan de slag en bedachten zij een unieke oplossing voor een deel van de A4 tussen Delft en Schiedam (Nederland). Het resultaat is een prachtig groen park en een tot de verbeelding sprekende sportaccommodatie. Deze sportvelden – die zich op zes meter hoogte boven op de snelweg A4 bevinden – worden omheind door één van de allergrootste canvassen van Europa. De architecten creëerden samen met Lace Fence maar liefst 8.500 m2 aan kleurrijk hekwerk bestaande uit meer dan 1,6 miljoen levensechte ‘pixels’.

Lees verder..

12
Dec

Internship vacancy

MoederscheimMoonen Architects is currently looking for a talented intern who wants to join our team from February 2017 until July 2017. As an intern you will be part of the design team and work on competitions, design concepts and the development of projects in different phases. Together with your supervisor you’ll be able to formulate your own learning goals which will be evaluated frequently. We are looking for students with strong design talent and knowledge and expertise in the field of building technology.

This vacancy is for students only!

Lees verder..

08
Dec

Hoogste punt bereikt bouw Revius Lyceum Doorn

Afgelopen vrijdag 2 december werd het hoogste punt van de bouw van het Revius Lyceum in Doorn gevierd. Een voor de school heugelijk feit wat onder toeziend oog van tachtig genodigden werd gevierd met een lunch én een bezoek aan het nieuwbouwpand. ,,De bouwers hadden zich extra ingespannen om het bouwterrein veilig en schoon te maken, zodat we het nieuwe gebouw konden betreden”, aldus Susan Hoek namens de school. Het hoogste punt werd gemarkeerd met een drietal vlaggen: die van Burgland Bouw, het Revius Lyceum en de Nederlandse vlag.

Video: Revius Lyceum Doorn

07
Dec

De spoorweggevel van het Paviljoen in Utrecht is geplaatst

Bij het Paviljoen naast het nieuwe Centraal Station van Utrecht is afgelopen weekend een mijlpaal bereikt! Het gebouw van circa 3.600 m² wordt gerealiseerd boven op spoor 1, 2 en 3. De afgelopen weken stonden in het teken van het trein vrije Sinterklaasweekend. Binnen 42 uur moesten de veiligheidsvoorzieningen (netten/houten schutting) en staalconstructie worden verwijderd. Daarna kon de glasgevel afgemaakt worden met de resterende glasplaten. Alles is netjes afgewerkt met sierlijsten. Maandagochtend met een prachtig winters zonnetje was de compleet nieuwe gevel goed te zien! De planning is dat voor de kerst het hele gebouw wind- en waterdicht is.

Lees verder..