trainingsaccommodatie Feyenoord 1908 // Rotterdam

sport / leisure
PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft in opdracht van Feyenoord dit gloednieuwe, multifunctionele complex ontworpen. Het is van alle gemakken voorzien om het eerste elftal van de Rotterdamse voetbalclub dagelijks in een topsportklimaat te kunnen laten werken. Het gebouw accommodeert diverse kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en kleedfaciliteiten met diverse wellness-voorzieningen.

Traingingscomplex 1908 is uitsluitend bedoeld voor het eerste elftal en de bijbehorende technische staf van Feyenoord. In het gebouw zijn allerlei faciliteiten opgenomen die in deze tijd horen bij een professionele voetbalclub. Vanuit bezoeken aan internationale profclubs en gesprekken met Feyenoord heeft het architectenbureau de chronologie van de activiteiten en het ritme van de dag als het belangrijkste uitgangspunt genomen om tot een intuïtieve plattegrond te komen. Het resultaat is dat de faciliteiten op een logische plek in het gebouw zitten, met de kleedkamer van de selectie als hart van het gebouw.

Het interieur is zo ontworpen dat het een rustgevende en tegelijkertijd uitdagende omgeving is die concentratie en focus stimuleert. Zo is er bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van lichte kleuren en natuurlijke materialen. “De spelers en de staf van Feyenoord brengen er veel tijd door en dragen een grote verantwoordelijkheid voor de club, waardoor het van belang is dat ze zich thuis voelen op het trainingscomplex en daar elke dag in een topsportomgeving kunnen toewerken naar nieuwe prestaties,” zo vertelt de architect. Ruimten zoals de kleedkamer en wellness zijn om deze reden ook aan de achterzijde gesitueerd, waar ze volledige privacy hebben, en de kantoren en sportmedische faciliteiten aan de voorzijde, waar er veel contact is met de velden.

De balans tussen privacy en transparantie vormt de basis van de duidelijke vormentaal van het architectonisch ontwerp. De glazen gevel geeft het complex een eigentijds en strak aangezicht, en maakt het mogelijk dat veel ruimten direct zicht hebben op de velden. Daarentegen is de achtergevel vormgegeven als een schild van cortenstaal dat doorloopt in het dakoverstek. Dit schild vormt een krachtige rug richting de openbare weg op de dijk en is hét beeldbepalende element in het ontwerp. Het cortenstaal is uitgevoerd in verschillende perforatiegraden, wat samen met de raampartijen een dynamisch patroon creëert.

MoederscheimMoonen Architects was niet alleen verantwoordelijk voor het gebouwontwerp. De gehele omgeving om het gebouw heen is ontworpen door het bureau; zowel de grote entreepoort en de portiersloge als het landschap.

DATA

opdrachtgever
Feyenoord Rotterdam N.V.
ontwerp
augustus 2016
programma
kantoren, sportmedische ruimtes, horeca
bvo
2.705 m2
status
opgeleverd mei 2018