Feyenoord Academy en Sportclub // Rotterdam

sport / onderwijs / leisure / maatschappelijk
PLAN

De Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord gaan samen het nieuwe gebouw gebruiken dat komt te staan op de plek van het voormalige Clara Ziekenhuis op Sportcampus Varkenoord. MoederscheimMoonen Architects heeft in opdracht van Feyenoord het ontwerp voor het gebouw ontwikkeld voor beide gebruikers waar topsport, recreatie en sportbeleving samenkomen.

Het nieuwe gebouw wordt een van de smaakmakers van Sportcampus Varkenoord. Naast de huisvesting van de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord wordt het gebouw ook een belangrijke plek voor wedstrijden van de beloften en andere Feyenoord elftallen. Daarom krijgt het gebouw onder andere een overdekte tribune met 1100 zitplaatsen. Het gebouw kent een heldere structuur met op de begane grond van het gebouw de kleedfaciliteiten en sport(medische) ruimtes. Op de verdieping bevinden zich de kantoren, studie- en lesruimtes, een apart restaurant en een spelerslounge voor de Feyenoord Academy, multifunctionele ruimtes en een grote kantine voor de Sportclub. Beide organisaties hebben een eigen ingang; de Feyenoord Academy een in het centrum van het gebouw en de Sportclub Feyenoord een aan de zuidzijde die verbonden is met het terras. Vanuit de centrale entree zijn de functies aan weerszijden per gebruiker verdeelt maar in het gebruik zullen er regelmatig ruimtes gedeeld worden.

Het beeldbepalende element van het gebouw is het royaal vormgegeven goudkleurige dak. Het dak zorgt ervoor dat de gehele tribune overdekt is en geeft door de overstekken het gebouw een alzijdig karakter. Ook de verdiepingsvloer wordt op krachtige wijze vormgegeven door een goudkleurige schijf; dit is de plek waar veel publiek zal komen; op het terras en op de omloop bovenaan de tribune. Het ontwerp staat verder in het teken van symmetrie en een eenduidige gebouwstructuur. Tussen deze twee goudkleurige schijven is een gevel ontworpen met stalen cassettes. Deze creëren verticaliteit in de gevels en geven het gebouw diepte en textuur.

Rondom het gebouw wordt voorzien in verschillende soorten voetbalvelden, trainingszones en sport- en speelplekken. Ook op het voorplein is hiervoor ruimte ingericht. Het ontwerp van het voorplein anticipeert op de symmetrie van het ontwerp; ruime voetpaden leiden naar de entrees en worden omgeven door sfeervolle groene perken.
In het kader van duurzaamheid is het gebouw 90% energiezuiniger geworden dan geëist wordt vanuit het bouwbesluit. Alle maatregelen die hiervoor zijn genomen zorgen ervoor dat het gebouw energieneutraal zal worden.

De oplevering van het complex staat gepland voor medio 2019.

 

DATA

opdrachtgever
Feyenoord Rotterdam N.V.
ontwerp
Februari 2018
programma
kantoren, leslokalen, sportgebouw, horeca
bvo
4000 m2
status
in ontwikkeling