Jaarbeurs passage // Utrecht

publiek / commercieel
PLAN

Op uitnodiging van Jaarbeurs Utrecht is door de combinatie TeamV Architecten en MoederscheimMoonen deelgenomen aan de architectenselectie ten behoeve van de nieuwe Jaarbeurs Passage in Utrecht. De Jaarbeurs wil de komende jaren het beursterrein en de Jaarbeurshallen herontwikkelen door nieuwbouw, verbouw en de inrichting van de openbare ruimte. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is de verbinding met de stad Utrecht. De opdracht betreft feitelijk het ontwerp van een nieuwe oost-entree richting het Centraal Station en de binnenstad. Het idee van een passage legt echter tevens verbindingen tussen de verschillende beurshallen en creëert een overdekte 24-uurs verbinding tussen de stadsdelen aan weerszijden van het beursterrein.

Het vertrekpunt van onze ontwerpvisie betrof het ontwerp van een iconische ‘boom’ waarmee de passage als een heel bos gemaakt kan worden. Het totaalontwerp heeft technisch en symbolisch alles wat een echt bos ook heeft qua sfeer, warmteabsorptie, daglichtregulering en een aangenaam en sfeervol klimaat. Je loopt er overdekt, maar met het gevoel van buiten. De passage is verder uiterst multifunctioneel in gebruik. Doordat de 24-uurs route ook op de verdieping kan plaatsvinden is de passage in potentie een verlengstuk van de beursvloer; samen met horeca- en vergaderpaviljoens is het een plek voor events en happenings.

DATA

opdrachtgever
Jaarbeurs Utrecht
ontwerp
mei 2014
programma
entree, passage, flexibele beursvloer, 24-uurs route, vergader- en ontmoetingsruimtes, horeca
bvo
16.000 m2
status
selectieprocedure afgerond