Museum Gösta Serlachius // Mänttä – Finland

publiek
PLAN

Voor een internationale architectuurcompetitie heeft MoederscheimMoonen samen met Plane Sight Architecture een ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van voor een museum in Mänttä, Finland. Het museum is onderdeel van de Gösta Serlachius Fine arts Foundation. De kunstcollectie is opgezet door industriÎle ondernemer Gustaf Adolf Serlachius aan het begin van de vorige eeuw. Een deel van de collectie werd tentoongesteld in het buitenhuis op het Joenniemi landgoed. De competitie heeft betrekking op de uitbreiding van dit landhuis met circa 3250 m2 museaal programma.

De huidige compositie van de locatie bestaat uit een delicate balans tussen parkontwerp, het bestaande buitenhuis en het typisch Finse landschap met weidse meren en bossen. Het uitgangspunt van het ontwerp is om deze balans te respecteren, terwijl er een grote hoeveelheid nieuw programma dient te worden gerealiseerd. De ingezette ontwerprichting houdt het landhuis vrij als symbolisch middelpunt bovenop de heuvel en laat de diverse kwaliteiten van de omringende tuin intact. Door de halfverdiepte situering komt het uitbreidingsplan als het ware als een stenen sokkel boven het landschap uit. Het geheel is beloopbaar en fungeert in de tuin als een publiek daklandschap dat als balkon richting het meer fungeert. Deze opzet, waarbij alle museumzalen als afzonderlijke volumes zijn losgeknipt, maakt het mogelijk elke ruimte te ontwerpen vanuit zijn intrinsieke behoeften zoals grootte, hoogte, daglicht en positie binnen het museum.

DATA

opdrachtgever
museum Gösta Serlachius
ontwerp
maart 2011
programma
museum, depot, shop, restaurant, daktuin
bvo
3250 m2
status
competitie afgerond