P+R Parkeergarage // Zutphen

parkeren / publiek
PLAN

In opdracht van NS stations heeft MoederscheimMoonen in een Design & Build met Aan de Stegge Twello en Continental CarParks een parkeergarage in Zutphen gerealiseerd. De P+R ligt naast het NS treinstation van Zutphen en is onderdeel van de wijk Noorderhaven, een voormalig industrieterrein. Het ontwerp van de parkeergarage refereert naar de historische pakhuizen en de oude industrieën die kenmerkend waren op deze plek in de Hanzestad.

De koppen van het langgerekte gebouw grenzen aan de twee belangrijkste doorgangen onder het spoor (voor auto’s en voetgangers). Aan één zijde bevindt zich het verticale transport van de garage dat wordt vormgegeven door twee wokkelvormige hellingbanen. Deze eyecatchers geven het gebouw een sculpturale en dynamische aanblik. Aan de andere kopgevel overheerst de duidelijke referentie naar de typologie van het pakhuis door de vormgeving van een karakteristieke gevellijn en houten luiken.

Het gebouw wordt ‘opgetild’ door speels geplaatste kolommen als verwijzing naar het voormalige industriële karakter van de plek en de nabij gelegen Oude IJsselbrug. Dankzij deze open plint wordt daglicht op de begane grondvloer gemaximaliseerd. De gevel van de bovengelegen verdiepingen is bekleed met houten lamellen die door de openheid zorgen voor genoeg daglicht en natuurlijke ventilatie. Deze lamellen zijn in verschillende richtingen gemonteerd en tevens zijn er rode stalen strippen ingebracht, zo krijgen de lange gevels dynamiek en speelsheid. In de avonduren zet de verticale ledverlichting het geheel in vuur en vlam.

Het interieur van de garage voldoet aan de hoogste eisen van de ESPA, de European Standard Parking Award. De garage is bovendien zo ontworpen dat hij in de toekomst eenvoudig uitgebreid kan worden met een extra laag, mocht daar vraag naar zijn.

DATA

opdrachtgever
NS stations
ontwerp
juni 2015
programma
375 parkeerplaatsen en een fietsenstalling met 652 plaatsen
bvo
12.780 m2
status
opgeleverd januari 2017