Retail- en horecapaviljoen // Utrecht

publiek / commercieel
PLAN

In opdracht van Klépierre Vastgoed Ontwikkeling is door MoederscheimMoonen Architects het ontwerp gemaakt voor een multi-tenant gebouw, gelegen naast het nieuwe Centraal Station van Utrecht. Het gebouw beslaat circa 3.600 m² en wordt gerealiseerd bovenop spoor 1, 2 en 3 van het stationsgebied in Utrecht. Diverse retail- en horecaconcepten zullen er in de toekomst hun intrek gaan nemen.

Het project wordt gerealiseerd binnen een totaal nieuwe stationsomgeving; het Stationsplein-Oost. Waar vroeger Centraal Station en Hoog Catharijne in elkaar overliepen ontstaat er in de toekomst een geheel nieuw plein dat zich enkele meters boven maaiveld bevindt. Hieronder wordt de grootste fietsenstalling van de wereld gebouwd en vindt de verbinding met alle overige openbaar vervoersmogelijkheden plaats. Deze bijzonder complexe bouwlocatie heeft het project mede vormgegeven; zo kan de volledige draagconstructie slechts enkel afdragen op de kolommen van de ondergelegen perrons en er is één gevel die op reikafstand van de bovenleidingen van het stationsgebied wordt gerealiseerd.

Het transparante gebouwontwerp onderscheidt zich binnen de attractiviteit van het nieuwe plein en de omliggende gebouwen door een heldere en puristische ontwerpbenadering als een commercieel aantrekkelijk vertrekpunt. In 2016 wordt gestart met de bouw. De oplevering staat gepland voor halverwege 2017.

DATA

opdrachtgever
Klépierre Vastgoed Ontwikkeling
ontwerp
september 2015
programma
retail, horeca
bvo
3.600 m2
status
in aanbouw