Retail- en horecapaviljoen // Utrecht

publiek / commercieel
PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft in opdracht van Klépierre Vastgoed Ontwikkeling een multit-tenant gebouw ontworpen. Dit gebouw, beter bekend als ‘het paviljoen’, ligt naast het station Utrecht Centraal, aan het nieuwe Stationsplein-Oost en is gebouwd bóvenop spoor één, twee en drie van het Centraal Station. Diverse winkels en horeca die gericht zijn op de ov-reiziger hebben er inmiddels hun intrek genomen. Het gebouw biedt een van de fraaiste uitzichten over de sporen en heeft ook een dakterras dat ook uitzicht biedt over het altijd levendige stationsplein.

De omgeving van het gebouw is zo dynamisch als het maar kan; met 88 miljoen bezoekers per jaar en veel expressieve gebouwvormen. Het ontwerp onderscheidt zich binnen deze hectiek door een heldere en puristische ontwerpbenadering. ‘Binnen dit bonte ensemble hebben we een gebouwconcept ontwikkeld waarin rust en helderheid als een commercieel aantrekkelijk vertrekpunt is genomen’, aldus architect Erik Moederscheim. ‘We hebben het gebouw als een alzijdig object benadert en op die manier is er een transparant paviljoen ontwikkeld dat niet alleen relatie legt met het plein maar ook met de spoorzijde.

De gevel van het gebouw is rondom geheel van glas. Het heeft de nodige verschaling en verfijning verkregen doordat het in speklagen is verdeelt. Het ritme van de toegepast verticale stijlen geeft het geheel de nodige articulatie. Strak vormgegeven kaders vormen de entrees van de verschillende winkels. Het sluitstuk is een dakterras op een van de bijzonderste plekken van de stad. ‘Vanaf daar kunt het bollendak bijna aanraken en je kijkt op het plein en de sporen.

DATA

opdrachtgever
Klépierre Vastgoed Ontwikkeling
ontwerp
september 2015
programma
retail, horeca
bvo
3.600 m2
status
opgeleverd