Revius Lyceum // Doorn

publiek / onderwijs
PLAN

MoederscheimMoonen Architects realiseerde in samenwerking met Spring Architecten het ontwerp van het Revius Lyceum in Doorn. Het nieuwe onderkomen is een ensemble van gebouwen op de bosrijke locatie in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en is uitgegroeid tot een heus onderwijslandgoed. De nieuwe school huisvest zo’n 1200 leerlingen en is in augustus 2017 in gebruik genomen.

Het architectenteam wilde een schoolgebouw zonder gangen ontwerpen; alle ruimtes zijn effectieve leerruimte geworden. Het resultaat is een bijzonder compact drielaags gebouw met de leerpleinen en lokalen geclusterd rond het hart van de school. Verder beschikt het schoolgebouw over een aula, studiezaal en vele practicumruimtes, in aanvulling op de theorielokalen.

De verschijningsvorm van het schoolgebouw verwijst naar de landgoederen van de Utrechtse Heuvelrug. Het ontwerp is eigenlijk een drielaags gebouw in de huid van een tweelaags gebouw met een kap. Het gebouw heeft op die manier een tweede gevel gekregen, die met gekleurde stalen lamellen zorgt voor een krachtig gebaar in de omgeving en tegelijkertijd voor een graduele overgang tussen binnen en buiten. Het sportgebouw is ook ontworpen ‘vanuit het landschap’. Bij het ontwerp van dit gebouw is ervoor gekozen om de drie verschillende sportzalen om een monumentale boom heen te schakelen. De boom vormt zo het centrale punt van een ontvangstplein waar leerlingen langskomen onderweg naar de sportzalen.

De nieuwbouw is gefaseerd gebouwd zodat de bestaande school volledig kon blijven functioneren. Door de opsplitsing van sport en leren in twee losse gebouwen is het ontwerpteam er in geslaagd om de nieuwe school op de meest centrale plek op de locatie te plaatsen.

DATA

opdrachtgever
Revius Lyceum
ontwerp
november 2014
programma
onderwijsruimtes en -lokalen, aula, sport, terrein
bvo
8.600 m2
status
opgeleverd augustus 2017