Sportcomplex Valkenhuizen // Arnhem

maatschappelijk / publiek / sport
PLAN

In opdracht van de gemeente Arnhem heeft MoederscheimMoonen Architects in combinatie met Wehrung Architecten het ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van Sportcomplex Valkenhuizen in Arnhem. In de opgave wordt een nieuw te bouwen zwembad geïntegreerd met het bestaande sporthallencomplex.

Onze visie voor deze opgave staat voor een duurzaam en toekomstbestendig gebouw. Een vitaal gebouw dat door zijn vormgeving en positionering is verankerd in zijn omgeving, attractief en transparant oogt en je uitnodigt om te bewegen. Het gebouwontwerp glooit net als het omringende landschap dat is vormgegeven door bevroren water. Het opent zich daar waar het kan en golft naar beneden waar het moet. Het bestaande statige en introverte sportcentrum verkrijgt door de komst van het zwembad een compleet nieuw elan, is transparant, slim en compact geïntegreerd in de bestaande structuur.

De entree van het gebouw is in ons ontwerp de belangrijkste plek in het gebouw. Dit punt is het logistieke hart; een driedimensionaal kruispunt van zicht en beweging. Dit is de plek waar je binnenkomt en je je weg vindt om te sporten, te zwemmen, een drankje te doen in de bovengelegen kantine, of om als toeschouwer sport te gaan kijken vanaf een van de vele tribunes.

Het ontwerp eindigde als tweede in de gunningsfase van de Europese aanbesteding.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Arnhem
ontwerp
januari 2017
programma
sporthallen, zwembad, kleedkamers, horeca, vergaderruimten, kantoren en terrein
bvo
3.400m2
status
gunningsfase afgerond