Trainingsaccommodatie Feyenoord

sport / leisure
PLAN

In opdracht van Feyenoord en de Gemeente Rotterdam heeft MoederscheimMoonen Architects onlangs het definitieve ontwerp afgerond voor een nieuw trainingscomplex voor het eerste elftal van de Rotterdamse voetbaltrots. Het gebouw accommodeert diverse kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en kleedfaciliteiten met diverse wellness-voorzieningen. Rondom het gebouw worden twee voetbalvelden en een aparte keeperszone aangelegd.

Het gebouw is zo ontworpen dat er zoveel mogelijk transparantie en interactie tussen velden en gebouw zal zijn. Richting de naastgelegen Buitendijk is de gevel als een scherm vormgegeven waardoor het gebouw hier een rug creëert. Spelers en staf kunnen zo met optimale geborgenheid en de privacy werken. Deze gevel is een scherp vormgegeven schil die in één vorm ook een royaal dakoverstek richting de zuidelijk gelegen velden creëert. Het is opgebouwd uit trapeziumvormige strekmetalen panelen van cortenstaal met verschillende perforatiegraden. Dit creëert een dynamisch patroon met op verschillende plekken scherp vormgegeven raampartijen die zowel in als áchter deze dubbele gevel zitten. De gevel- en dakvorm is hét beeldbepalende element van het gebouw en weerspiegelt het karakter van de club, en het kleurt zowaar een beetje rood.

Een groot deel van het gebouw staat in het teken van sportmedische faciliteiten en afdelingen die zich bezig houden met research en de prestaties van spelers. Dit wordt ondersteund door diverse kantoren, het auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en kleedfaciliteiten met diverse wellness-voorzieningen. De twee voetbalvelden en de aparte keeperszone rondom het gebouw zullen allemaal voorzien zijn van de modernste analysetechnieken.

Het gebouw is verankerd op de locatie met een integraal ontworpen buitenruimte en landschapselementen die de architectuur van het gebouw, en de sfeer van de club, ondersteunen. De accommodatie komt te staan op een relatief besloten terrein waar de staf en de selectie vanaf seizoen 2018 – ’19 in alle rust en privacy kunnen gaan werken en trainen. De start van de bouw van het complex is gepland voor medio 2017.

 

DATA

opdrachtgever
Feyenoord Rotterdam N.V.
ontwerp
augustus 2016
programma
kantoren, sportgebouw, horeca
bvo
2.705 m2
status
in ontwikkeling