Wijkcentrum Het Anker // Zwolle

maatschappelijk / sport
PLAN

In opdracht van de gemeente Zwolle is door MoederscheimMoonen Architects het nieuwe cultuur- en sportcentrum Het Anker ontworpen. Het nieuwe complex van ca. 3.000 m2 is gerealiseerd aan de rand van de stad als een verbindende schakel tussen de wijken Westenholte en Stadshagen. In het gebouw zijn een wijkcentrum met horeca, een deelbare sporthal met onderwijsfaciliteiten en verschillende multifunctionele zalen voor muziek, dans en onderwijs gesitueerd.

Het gebouw maakt gebruik van het aanwezige hoogteverschil op de plek en ligt voor een groot deel in de grond geschoven. Vanuit deze landschappelijke uitgangspositie ontvouwt het gebouw zich haast letterlijk door het dak dat zich opent naar de voornaamste publieke zones. Dit groene dak is hét beeldbepalende element in het ontwerp; het legt accenten op belangrijke punten in en rondom het gebouw. Het gevelontwerp is een wezenlijk onderdeel van een dynamische gebouwbeleving; diepe verticalen stijlen maken dat de inhoud van het gebouw soms dichtloopt en dat de hoek van inval bepalend is voor de visuele connectie met binnen. De gevel geeft het gebouw tevens een rijzig karakter en versterkt de verbinding met het landschap.

DATA

opdrachtgever
gemeente Zwolle
ontwerp
mei 2012
programma
wijkcentrum, sporthal, multifunctionele ruimtes
bvo
3.000 m2
status
opgeleverd juni 2015