07
dec

De spoorweggevel van het Paviljoen in Utrecht is geplaatst

Bij het Paviljoen naast het nieuwe Centraal Station van Utrecht is afgelopen weekend een mijlpaal bereikt! Het gebouw van circa 3.600 m² wordt gerealiseerd boven op spoor 1, 2 en 3. De afgelopen weken stonden in het teken van het trein vrije Sinterklaasweekend. Binnen 42 uur moesten de veiligheidsvoorzieningen (netten/houten schutting) en staalconstructie worden verwijderd. Daarna kon de glasgevel afgemaakt worden met de resterende glasplaten. Alles is netjes afgewerkt met sierlijsten. Maandagochtend met een prachtig winters zonnetje was de compleet nieuwe gevel goed te zien! De planning is dat voor de kerst het hele gebouw wind- en waterdicht is.

Het project wordt gerealiseerd binnen een totaal nieuwe stationsomgeving; Stationsplein-Oost. Waar vroeger Centraal Station en Hoog Catharijne in elkaar overliepen ontstaat een geheel nieuw plein, enkele meters boven maaiveld. Hieronder wordt de grootste fietsenstalling van de wereld gebouwd en ligt de verbinding met alle overige openbaar vervoer. Deze complexe bouwlocatie heeft het project mede vormgegeven; zo kan de volledige draagconstructie enkel afdragen op de kolommen van de ondergelegen perrons en één gevel ligt op reikafstand van de bovenleidingen van het stationsgebied. | Bekijk hier een filmpje over de montage van de spoorweggevel