09
dec

Cultuurcentrum Het Anker in Zwolle opgeleverd

Onlangs is in Zwolle het nieuwe cultuurcentrum Het Anker opgeleverd. Het nieuwe complex van ca. 3.000 m2 is gerealiseerd aan de rand van de stad als een verbindende schakel tussen de wijken Westenholte en Stadshagen. In het gebouw zijn een wijkcentrum met horeca, een deelbare sporthal met onderwijsfaciliteiten en verschillende multifunctionele zalen voor muziek, dans en onderwijs gerealiseerd. MoederscheimMoonen Architects heeft het gebouw ontworpen en was betrokken van schetsontwerp tot en met de oplevering.

Architect Erik Moederscheim: ‘Een van de grote uitdagingen bij dit project was om het gebouw connectie te laten maken met een grote en diverse groep gebruikers. Het gaat bij dit gebouw niet alleen om de grote gebruikersgroepen van sport, muziek en cultuur, maar het wijkcentrum staat vooral ook bekend als een echt ontmoetingscentrum; een plek waar je gewoon doordeweeks naar binnen kunt lopen om andere mensen te ontmoeten. Het gebouwontwerp behoefde daarom zowel in letterlijke als figuurlijke zin veel transparantie en laagdrempeligheid om zo de connectie met de omliggende wijken aan te gaan.’

Het gebouw maakt gebruik van het aanwezige hoogteverschil op de plek en ligt voor een groot deel in de grond geschoven. Vanuit deze landschappelijke uitgangspositie ontvouwt het gebouw zich haast letterlijk door het dak dat zich opent naar de voornaamste publieke zones, en al golvend het gebouw karakteriseert. Het groene dak is hét beeldbepalende element in het ontwerp; het legt accenten op belangrijke punten in en rondom het gebouw.

Het glooiende landschap en het gebouw doorsnijden elkaar halverwege de langsgevel waar een groot entreegebaar is vormgegeven. Het gebouw is als voetganger te betreden op de eerste verdieping en vanuit het parkeerterrein op de begane grond. Beide entrees komen samen in de uitgesneden gevel en zijn verbonden via een trap die als het ware van binnen naar buiten loopt.

‘De aantrekkingskracht van een publiek gebouw gaat voor ons niet altijd over transparantie. Het gaat ook om verleiding en verhulling. Ons gevelontwerp speelt hier een grote rol in. De diepe verticalen stijlen maken dat de inhoud van het gebouw soms dichtloopt en dat de hoek van inval bepalend is voor de visuele connectie met binnen.’ De gevel geeft het gebouw daarnaast ook een rijzig karakter en versterkt de connectie met het landschap.

Ga naar project.