08
dec

Definitief ontwerp belevingscentrum Par’Course Valkenburg gepresenteerd

Hoe transformeer je het historische en monumentale terrein van de voormalige Leeuw Brouwerij tot een mix van gastronomie, lifestyle, sport en Leisure? Met deze stedenbouwkundige en architectonische opdracht ging MoederscheimMoonen Architects aan de slag in opdracht van projectontwikkelaar Wyckerveste. Samen met de gemeente Valkenburg aan de Geul en de Provincie Limburg is er de afgelopen tijd hard gewerkt aan het definitieve plan voor de voormalige bierbrouwerij. Het resultaat van dit ambitieuze plan is op donderdag 7 december jl. feestelijk omgedoopt met de nieuwe naam Par’Course.

Food en Sport

Par’Course rust grofweg op twee pijlers: Food XP en Sport XP. Food XP krijgt een plek in het monumentale brouwerijgebouw en moet uitgroeien tot een gastronomisch centrum rondom Limburgse producten. Sport XP zal bestaan uit een nieuw hotel met 65 kamers, een event center en een sportcentrum met de focus op wielrennen en alles wat daarmee samenhangt. Shimano heeft aangekondigd een Europees Experience Center te vestigen in het Sport XP. Hier kan het publiek fiets- roei- en hengelapparatuur in de praktijk testen, in de directe omgeving of in een speciaal aan te leggen vijver op het terrein. Aan de straatzijde wordt verder nog een fietsverhuurcentrum gehuisvest.

Naam en visie

In Par’Course zijn de verschillende elementen van het park meertalig verwerkt. “Parc & Course” wordt een plek waar je kunt leren, recreëren, dineren en sporten. En dat alles op een historische plek die aanhaakt op de vele verschillende wandel- en fietsroutes in het Limburgse Heuvelland. Parc staat ook voor een chique omgeving. Een plek met een zekere internationale allure, met cachet; een plek waar iets bijzonders te vinden is. En natuurlijk sluit de naam aan op het begrip parkoers uit de wielerwereld. Een bepalend element op de nieuwe locatie.

Het voormalige Leeuw terrein zal de komende jaren veranderen in ware een ontmoetingsplek voor zowel de inwoners uit de regio en ver daarbuiten. Een ontmoetingsplek die verder ook een thuishaven zal gaan worden voor verschillende (culturele) evenementen.