02
dec

Groen licht voor multifunctioneel stadion op Campus de Braak in Helmond

De gemeenteraad van Helmond heeft groen licht gegeven voor de herziende plannen van campus de Braak in Helmond. De plannen voor het project kwamen begin dit jaar tot stilstand nadat er verschil van inzicht ontstond met partner betaald voetbalclub Helmond Sport over het programma van eisen, het ontwerp en de bijbehorende business case. De ontwerpcombinatie MoederscheimMoonen Architects, FaulknerBrowns en CULD werd gevraagd een nieuw ontwerp te maken op basis van de aangepaste wensen. Nu ook de gemeenteraad het vernieuwde plan steunt kan het project een herstart maken.

In het ontwerp is het aantal zitplaatsen teruggebracht naar 3.600 plaatsen waardoor er meer plek komt voor businessruimtes. Daarnaast is er ook ruimte bij gekomen voor de jeugdopleiding van Helmond Sport. Samen met de gemeente Helmond, scholengroep OMO, amateur voetbalvereniging SV de Braak en JDVI De Fysioclub is er een nieuw ontwerp ontwikkeld waarbij multifunctionaliteit de drijvende kracht is gebleven.

Ook het exterieur heeft een aangepast ontwerp gekregen. Ondanks dat er nu maar twee grote tribunes zijn, straalt de campus wel het ‘stadiongevoel’ uit door de krachtige verticale gevelstijlen die het gebouw meer hoogte en dynamiek geven. Ook is er de mogelijkheid om het stadion uit te breiden in de toekomst, met twee koptribunes binnen de huidige gebouwschil.

Bij de nieuwe campus staat multifunctionaliteit centraal. Zo wordt de campus de thuisbasis voor Helmond Sport en de Praktijkschool Helmond, komt er een NOC*NSF sporthal en accommodatie voor SV de Braak en JdvI de Fysioclub. In het ontwerp is goed nagedacht over de functionaliteit van alle verschillende gebruikers. Zo wordt de combinatie van alle accommodaties versterkt en maken ze optimaal gebruik van hun eigen en elkaars ruimte.

Ook is er op de campus de mogelijkheid voor individuele sport en ontspanning dankzij de running track en een gedeeld pad voor voetgangers en fietsers.

De inrichting van het landschap speelt een belangrijke rol bij de klimaatbestendigheid en bestrijding van hittestress. Door middel van veel groen is de omgeving beter in staat hevige stortbuien of langere periodes van hitte of droogte op te vangen.

Het nieuwe gebouw wordt omringd door een centrale rondgang die alle entrees en toegangen met elkaar én de omliggende wijken verbindt. Dankzij de verbinding tussen de campus en de omgeving  wordt Campus de Braak een toegankelijke ontmoetings- en recreatieplek voor de hele stad.