20
dec

MoederscheimMoonen architects ontwerpt Huis van Eemnes

MoederscheimMoonen Architects gaat het nieuwe cultuurhuis ‘Huis van Eemnes’ ontwerpen. Het Rotterdamse architectenbureau is samen met bouwbedrijf Vaessen BV geselecteerd voor het ontwerp en de realisatie van deze multifunctionele accommodatie in Eemnes. De gemeente en het bouwbedrijf uit Raamsdonksveer hebben op woensdag 20 december hun handtekening gezet onder het contract voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud.

Een thuis voor Eemnes

Het Huis van Eemnes wordt de centrale ontmoetingsplaats van het dorp. In deze nieuwe en duurzame accommodatie komen de bewoners van Eemnes bij elkaar voor (binnen)sport, cultuur, educatie, informatie, advies, zorg en welzijn. Zo komen in het Huis van Eemnes de bibliotheek, het sport- en cultuurcentrum De Hilt en vele andere voorzieningen en wordt het geheel samengevoegd tot één multifunctioneel centrum. Het zal een plek worden waar alle mensen uit Eemnes welkom en zelfs ´thuis´ zullen zijn.


Een gebouw met vele verbindingen

Het gebouwontwerp wordt vormgegeven door de toepassing van een royale glazen gevel waarmee het gebouw een spraakmakende entree krijgt. De geschakelde dakvormen zorgen daarbij voor de overgang tussen binnen en buiten en geven het gebouw een krachtig kader. De centrale plek in het gebouw wordt de bibliotheek en de brasserie die in een open verbinding met elkaar staan en elkaar kunnen versterken. Daaromheen komen verschillende multifunctionele zalen en een grote sporthal.

Een bijzonder element in het ontwerp is ook te vinden in het interieur; daar verbindt een doorlopende ‘boekenkast’ de verschillende gebieden in het gebouw. Het is zogezegd een verbindend object: niet alleen ruimtelijk maar ook qua invulling. Er is plek voor het canon van Eemnes en de kunstwerken die in het atelier worden gemaakt kunnen er worden tentoongesteld; uiteraard tussen de boeken.

 

Ontwerp en realisatie

De gemeente Eemnes werkt eerst het ontwerp voor het Huis van Eemnes uit met MoederscheimMoonen Architects en Vaessen. Dat is naar verwachting klaar in juni 2018. Als de gemeente, de Stichting Huis van Eemnes en Bibliotheek Gooi en Meer het ontwerp hebben goedgekeurd, start Vaessen kort daarna met de bouw. Het is de bedoeling dat de bouwwerkzaamheden in juli 2019 gereed zijn, zodat het Huis van Eemnes in september in gebruik genomen kan worden.