25
nov

MoederscheimMoonen ontwerpt verbreding Oude IJsselbrug in Zutphen

MoederscheimMoonen Architects heeft in combinatie met constructeursbureau APcon BV de aanbesteding gewonnen voor de verbreding van de Oude IJsselbrug in Zutphen en het groot onderhoud aan de brug. De verbreding is nodig voor een betere en hoogwaardige voetgangers- en fietserszone. Dit sluit ook aan bij een algehele kwaliteitsimpuls voor het gebied, die de gemeente Zutphen wil geven met het programma ‘Rivier in de stad’.

De Oude IJsselbrug in Zutphen is een plek met een rijke historie. De huidige brug is inmiddels al het zevende exemplaar.  Hout, staal, bombardementen, geleende constructies uit Zaltbommel, Breukelen en Oosterbeek geven letterlijk kleur aan de historie van deze plek.

Het voorgestelde ontwerp is vooral opgevat als een nieuwe pagina in de toekomst van de stad; als ware het de achtste brug.  Een brug die duidelijk zichtbaar en voelbaar symbool staat voor een nieuwe stap in de overbrugging van de IJssel; met de herontdekking van het water als voornaamste thematiek. Een bijzondere rol in het concept is verder weggelegd voor de beide aanlandingen. Ze zijn ontworpen vanuit een sterke belevingswaarde en uitgewerkt tot bijzonder plekken om even stil te staan. Bijvoorbeeld om de karakteristieke skyline van de stad te bewonderen, het water van dichtbij te beleven, of je wandeltocht via de uiterwaarde voort te zetten.

MoederscheimMoonen en APcon BV en werken deze schetsen de komende maanden verder uit met stakeholders. De uitvoering van de verbreding en het groot onderhoud staan gepland voor medio 2017.