07
mrt

P+R Zutphen is klaar voor gebruik

In Zutphen is onlangs een bijzondere P+R parkeergarage opgeleverd. Het nieuwe gebouw ligt vlak naast het treinstation van Zutphen, in de wijk Noorderhaven. Het ontwerp maakte MoederscheimMoonen Architects in opdracht van NS Stations en in samenwerking met Aan de Stegge Twello en dochteronderneming Contintental Car Parks. Het P+R gebouw faciliteert in 375 parkeerplaatsen en een fietsenstalling voor ruim 600 fietsen en voorziet daarmee in de groeiende parkeerbehoefte bij het station van Zutphen.

De P+R bij het NS Station is onderdeel van de wijk Noorderhaven, een nieuw woon- en werkgebied in de gemeente Zutphen. Noorderhaven – een voormalig industrieterrein – ligt pal naast de binnenstad, het spoor en de IJssel en wordt momenteel herontwikkeld. Het ontwerp van de parkeergarage refereert naar de historische pakhuizen en de oude industrieën die kenmerkend waren op deze plek in de Hanzestad. Dit komt tot uitdrukking in zowel de hoofdvormgeving van het gebouw als ook in de materialisering.

Bekijk hier meer foto’s van het project.

De koppen van het langgerekte gebouw grenzen aan de twee belangrijkste doorgangen onder het spoor (voor auto’s en voetgangers) en hebben in het ontwerp bijzondere aandacht gekregen. Aan één zijde bevindt zich het verticale transport van de garage dat wordt vormgegeven door twee wokkelvormige hellingbanen. Deze eyecatchers lopen uit naar mate je hoger komt en ze geven het gebouw een sculpturale en dynamische aanblik. Aan de andere kopgevel overheerst de duidelijke referentie naar de typologie van het pakhuis door de vormgeving van een karakteristieke gevellijn en houten luiken.

Het gebouw wordt ‘opgetild’ door speels geplaatste gegalvaniseerde kolommen als verwijzing naar het voormalige industriële karakter van de plek en de nabij gelegen Oude IJsselbrug. Dankzij deze open plint wordt daglicht op de begane grondvloer gemaximaliseerd. De gevel van de bovengelegen verdiepingen is bekleed met houten lamellen die door de openheid zorgen voor genoeg daglicht en natuurlijke doorspuiing (ventilatie). Deze lamellen zijn in verschillende richtingen gemonteerd en tevens zijn er rode stalen strippen ingebracht, zo krijgen de lange gevels dynamiek en speelsheid. In de avonduren blijkt dat er tussen de lamellen ook verticale ledverlichting zit verstopt die het geheel in vuur en vlam zet.

Het interieur van de garage voldoet aan de hoogste eisen van de ESPA, de European Standard Parking Award. De garage is bovendien zo ontworpen dat hij in de toekomst eenvoudig uitgebreid kan worden met een extra laag, mocht daar vraag naar zijn.