Black Label Hotel // Valkenburg

hotel
PLAN

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. In opdracht van Wyckerveste ontwikkelden we een mixed-use omgeving waar het Black Label Hotel onderdeel van is.

Over Par’Course
Par’Course bestaat uit een gastronomisch centrum in een oude brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Black Label Hotel. De herontwikkeling van het terrein van de oude Leeuw brouwerij was een kans om de bestaande economie en cultuur van Valkenburg te versterken met een nieuw concept op een bijzondere plek.

We wonnen de besloten architectenselectie met de visie een omgeving te creëren, in plaats van één gebouw te ontwikkelen zoals de opdrachtgever aanvankelijk wilde. Door de functies niet in één gebouw onder te brengen maar op een goede manier te verdelen over verschillende bouwvolumes ontstond een mooi samenspel van gebouwen. Zo werd Par’Course een stukje Valkenburg inclusief sfeervolle straatjes en pleinen.

Het Black Label Hotel
Op het meest oostelijke deel van Par’Course vind je het Black Label Hotel. De hoofdvorm van het gebouw is meanderend en speelt op die manier een grote rol in het stedenbouwkundig concept. Het gebouw volgt de kromming van de Geul en creëert door de haakse hoek twee pleinen: het hoofdplein en het entreeplein van het hotel.

Het gebouw heeft een prominente plaats in de stedenbouwkundige setting van Par’Course. Het is een alzijdig gebouw, maar vormt ook twee pleingevels. Vanuit het conceptuele idee speelt het gebouw dus een belangrijke rol in het stedenbouwkundige weefsel en daarom heeft het een traditionele hoofdvorm met een kapvorm gekregen.

De gevels zijn vervaardigd in een combinatie van hout en steen. In de plint wisselen glas en een rijke gestrekte betonsteen af met de houten gevel. Deze gevel differentieert door de afwisseling van planken en latten en geeft zo een verfijnd geheel. Door de horizontale geleding zijn de verdiepingsvloeren zichtbaar. De verticale houten ribben zijn opengewerkt bij de ramen van de hotelkamers. Hiermee wordt de gevelritmiek niet onderbroken en vormt deze een soort sluier voor de hotelkamerramen. Het dak versterkt het hedendaagse karakter van het gebouw en is voorzien van aluminium Felsdak met geïntrigeerde pv-panelen. De gebouwgebonden installaties zijn zorgvuldig weggewerkt en verstoren zo de krachtige hoofdvorm van het gebouw niet.

Het Cycle Center
Tegenover het hotel zit het gebouw van het Cycle Center, één van de grootste mobiliteitsbedrijven in de regio die fietsevenementen door heel Limburg organiseert. Het gebouw volgt de analogie van het hotel. Het maakt onderdeel uit van de ommuring van het terrein en is door de materialisatie herkenbaar als een nieuw element in het geheel. Samen met het hotel en een oude villa vormt het een gezellig entreeplein.

DATA

opdrachtgever
Wyckerveste Adviseurs
ontwerp
mei 2015
programma
hotel
bvo
4.120 m2
status
opgeleverd