Sluisbuurt // Amsterdam

woningbouw / commercieel / appartementen / multifunctioneel

Het is een feit dat we meer woningen nodig hebben in Nederland. En zeker in onze hoofdstad wordt het woningtekort een steeds groter probleem, want elk jaar groeit Amsterdam met 11.000 nieuwe bewoners. Om deze toestroom op te vangen bouwt de gemeente op verschillende plekken nieuwe stedelijke woonwijken. Één van die wijken is Sluisbuurt, waarvoor de gemeente opzoek was naar een partij die een programma wilde maken voor één van de nieuwe kavels in het gebied. In de nieuwe wijk wordt meer dan alleen gewoond, want ook werken, leren, verblijven en bewegen staat centraal. Een wijk met een stedelijk karakter, maar met minder auto’s. Waar sociale huurwoningen, middel- en dure huurwoningen en koopwoningen komen.

Samen met OMEGA Projectontwikkeling en Pauwert Architecten bedachten we het gebouw Cornerstone: één van de eerste bouwstenen in de nieuwe buurt. Een gebouw met woningen, werkplekken, een sportschool, horeca en een supermarkt. Genoeg variatie en levendigheid om van Sluisbuurt een bruisende buurt te maken.

Het ontwerp is te herkennen aan de gridstructuur die de verschillende volumes met elkaar verbind, waardoor een flexibele inrichting van de binnenruimte mogelijk wordt gemaakt. De gridstructuur is op een aantal plekken opengewerkt om ruimte te creëren voor dakparken en groen, met als hoogtepunt de groene troon bovenop de toren. Naast het dakpark bevindt zich hier een multifunctionele commerciële ruimte met uitzicht over de buurt en de rest van de stad.

Op de begane grond op de westelijke hoek is de grid dubbelhoog opengewerkt richting het nieuwe plein in het centrum van de buurt. Hier opent het gebouw zich richting de omgeving en is het mogelijk om via de trap en lift naar het dakpark te gaan.

Ons team ging voor een natuurinclusief, toekomstbestendig en flexibel ontwerp door gebruik te maken van slimme constructieprincipes, circulaire en bio-based materialen en door groen op veel plekken in het gebouw te integreren. Voor een gebouw dat bestendig is voor de toekomst, en een fijne plek wordt voor mens en dier.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Amsterdam / OMEGA projectontwikkeling
ontwerp
november 2020
programma
woningen, werkplekken, sportschool, horeca, supermarkt, commerciële ruimtes.
bvo
17.000m² en 3.000m² ondergronds parkeren
status
selectieprocedure afgerond