Sportpark de Braak // Helmond

leisure / sport / maatschappelijk / onderwijs / stedenbouw
PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft samen met FaulknerBrowns Architecten en CULD de opdracht verworven voor de multifunctionele sportaccommodatie en buitenruimte van Campus de Braak in Helmond. Na een Europese aanbestedingsprocedure hebben gemeente Helmond en Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) de ontwerpvisie van de architecten combinatie als winnaar gekozen. In het ontwerp gaan gebouw en landschap in elkaar op tot een herkenbaar én groen icoon.

In de multifunctionele sportaccommodatie komt een aantal functies samen: het stadion als thuisbasis voor Helmond Sport, onderwijshuisvesting voor de Praktijkschool Helmond, een NOC*NSF sporthal, enkele gymzalen, de accommodatie voor de amateurvoetballers van Helmondia en Mulo en voor JvdI De Fysioclub. Belangrijk onderdeel van de opdracht is het landschapsontwerp van de campus. Naast de geplande sportvelden is er ruimte voor individuele sport en ontspanning, parkeren en een schoolplein.

Rondom de multifunctionele sportaccommodatie stelt het architectenteam voor om de campus zoveel mogelijk te vergroenen. Veel groen is belangrijk vanwege klimaatadaptatie en hittestress. Het landschap is daardoor beter in staat om hevige stortbuien of langere periode van hitte of droogte op te vangen. Het gebouw is daarom geïntegreerd in het groene landschap. Dankzij de sterke samenhang tussen gebouw en landschap ontstaat de mogelijkheid om terrassen en wandel- en trimpaden met elkaar te verbinden. Deze samenhang creëert ook levendigheid rondom het gebouw. Een belangrijk aandachtspunt omdat Sport- en (be)leef Campus De Braak een toegankelijke plek moet worden waar bewoners van de omliggende wijken graag naar toe komen. In de visie van de architecten wordt daarom een verbinding tussen de campus en de directe omgeving gecreëerd. Zo kan Campus De Braak een vanzelfsprekende ontmoetings- en recreatieplek worden voor alle inwoners van Helmond.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Helmond en Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
ontwerp
mei 2019
programma
stadion, onderwijsruimten, sporthal, gymzalen, multifunctionele ruimtes, kleedruimtes, tribune, restaurant, parkeren en een schoolplein
bvo
ca. 11.000 mgebouwen en 127.000 m2 buitenruimte
status
in ontwikkeling