Campus de Braak // Helmond

leisure / sport / maatschappelijk / onderwijs
PLAN

In juni 2019 verworven we samen met CULD en FaulknerBrowns Architects de opdracht voor Campus de Braak in Helmond: een multifunctioneel stadion waar gebouw en landschap moeiteloos in elkaar samensmelten.

Multifunctionaliteit staat centraal bij de nieuwe sportaccommodatie in Helmond. Zo wordt de campus de thuisbasis voor Helmond Sport en de Praktijkschool Helmond, komt er een NOC*NSF sporthal en accommodatie voor SV de Braak en JdvI de Fysioclub. In het ontwerp is goed nagedacht over de functionaliteit van deze verschillende gebruikers. Zo wordt de combinatie van alle accommodaties versterkt en maken ze optimaal gebruik van hun eigen en elkaars ruimte.

Ook is er op de campus de mogelijkheid voor individuele sport en ontspanning dankzij de running track en een gedeeld pad voor voetgangers en fietsers. De inrichting van het landschap speelt een belangrijke rol bij de klimaatbestendigheid en bestrijding van hittestress. Door middel van veel groen is de omgeving beter in staat hevige stortbuien of langere periodes van hitte of droogte op te vangen.

Ondanks dat er maar twee grote tribunes in het stadion zijn, straalt de campus wel het ‘stadiongevoel’ uit door de krachtige verticale gevelstijlen die het gebouw meer hoogte en dynamiek geven. Ook is er de mogelijkheid om het stadion uit te breiden in de toekomst, met twee koptribunes binnen de huidige gebouwschil.

Het nieuwe gebouw wordt omringd door een centrale rondgang die alle entrees en toegangen met elkaar én de omliggende wijken verbindt. Dankzij de verbinding tussen de campus en de omgeving  wordt Campus de Braak een toegankelijke ontmoetings- en recreatieplek voor de hele stad.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Helmond en Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs
ontwerp
mei 2019
programma
stadion, sporthal, gymzalen, multifunctionele ruimtes, onderwijsruimtes, kleedruimtes, tribune, restaurant, parkeren en schoolplein.
bvo
11.240 m2 binnenruimte en 127.000 m2 buitenruimte
status
in ontwikkeling