Multifunctioneel gemeentehuis // Tubbergen

gemeentehuis / politiekantoor / bibliotheek

We waren uitgenodigd voor een aanbesteding voor een nieuw multifunctioneel gemeentehuis voor de gemeente Tubbergen. Bij de Twentse gemeente was vraag naar een nieuw kantoor waar ook de politie, bibliotheek en andere lokale gebruikers gevestigd gaan worden.

Het huidige gemeentehuis in Tubbergen heeft een teruggetrokken karakter en een vrij rommelige aansluiting op het Raadhuisplein. Ons ontwerp is tot stand gekomen vanuit het idee om een krachtig gebouw aan dit plein te maken en deze naar voren te positioneren. Hierdoor wordt het plein echt afgemaakt en krijgt het nieuwe gebouw een duidelijk adres aan het plein. Zo ontstaat een hexagoonvormige plattegrond en krijgt het gebouw een diamantvormig vertrekpunt in een stad die bekend staat om haar glaskunst.

De gevel van het ontwerp is grotendeels van glas met verticale bakstenen penanten die voor de perfecte combinatie tussen openheid en ritmiek zorgen. De speelse schuinen lijnen langs de dakranden sluiten aan op de hoogtes van de omliggende gebouwen. In het hart van het dak ligt een verrassing: een diamantvormig daklicht die het publieke programma in het gebouw van daglicht voorziet.

Binnen sluit de ruimte aan bij het ervoor liggende Raadhuisplein door de open, multifunctionele begane grond waar de bibliotheek, het café, werkplekken en andere functies in elkaar overlopen. Ook hier komt het tribuut aan de glaskunst terug in het glazen dak met driehoekige vormen. Doordat het gebouw een combinatie is van verschillende openbare en culturele functies is het een plek voor iedereen en zijn spontane ontmoetingen gegarandeerd.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Tubbergen
ontwerp
juni 2020
programma
Gemeentehuis, zorgloket, politiekantoor, bibliotheek, multifunctionele raadzaal, muziek- en dansruimtes, atelier, multifunctionele ruimtes.
bvo
3.800 m2
status
selectieprocedure afgerond