Huis van Eemnes // Eemnes

sport / publiek / maatschappelijk
PLAN

In opdracht van de gemeente Eemnes ontwierp MoederscheimMoonen Architects het nieuwe cultuurhuis ‘Huis van Eemnes’. Bouwbedrijf Vaessen BV heeft de multifunctionele accommodatie gerealiseerd. In het Huis van Eemnes zijn de bibliotheek, het sport- en cultuurcentrum De Hilt en vele andere voorzieningen worden gesitueerd. Het Huis van Eemnes is de centrale ontmoetingsplaats van het dorp. In deze nieuwe en duurzame accommodatie komen de bewoners bij elkaar voor (binnen)sport, cultuur, educatie, informatie, advies, zorg en welzijn.

Het gebouwontwerp wordt vormgegeven door de toepassing van een royale glazen gevel waarmee het gebouw een spraakmakende entree krijgt. De geschakelde dakvormen zorgen daarbij voor de overgang tussen binnen en buiten en geven het gebouw een krachtig kader. De centrale plek in het gebouw wordt de bibliotheek en de brasserie die in een open verbinding met elkaar staan en elkaar kunnen versterken. Daaromheen komen verschillende multifunctionele zalen en een grote sporthal.

Een bijzonder element in het ontwerp is ook te vinden in het interieur; daar verbindt een doorlopende ‘boekenkast’ de verschillende gebieden in het gebouw. Het is zogezegd een verbindend object: niet alleen ruimtelijk maar ook qua invulling. Er is plek voor het canon van Eemnes en de kunstwerken die in het atelier worden gemaakt kunnen er worden tentoongesteld; uiteraard tussen de boeken.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Eemnes
ontwerp
oktober 2017
programma
Horeca, bibliotheek, (binnen)sport, zorg en welzijn, educatie, podium.
bvo
5.700 m2
status
opgeleverd