Leuvepaviljoen // Rotterdam

publiek
PLAN

Op de plek van drie verouderde paviljoens in de Leuvehaven, een historische plek in het Maritiem District in Rotterdam creëerden we het nieuwe Leuvepaviljoen: één compact paviljoen dat de oude losstaande gebouwen vervangt. Een paviljoen met meer zicht en transparantie zodat de historische haven en de activiteiten in het gebouw goed te zien zijn.

In het nieuwe paviljoen komen allerlei functies samen in één gebouw. Zo is het de thuisbasis van het Port Visit Center van Port of Rotterdam, waar bezoekers kennismaken met de haven van Rotterdam. Ook vind je er de nieuwe werkplaatsen van het Maritiem Museum. Hier werken de lassers, smeden en timmerlui aan het onderhoud van de historische vloot in de museumhaven. Deze werkplaatsen zijn publiek toegankelijk en brengen de historische en huidige haven samen, want binnen zijn alle functies verbonden en kun je zo door het Port Visit Center de werkplaatsen van het Maritiem Museum inlopen. Hiernaast is er ook ruimte voor horeca, deze bevinden zich op de twee koppen van het gebouw.

We ontwierpen het paviljoen onder strikte stedenbouwkundige voorwaarden. Het gebouw mocht slechts acht meter breed worden, net zoals de oude paviljoens. Dit resulteerde in een langgerekt gebouw dat zich uitstrekt en parallel loopt met de Schiedamsedijk en de kade. En omdat het gebouw veel korter is dan de drie vorige paviljoens, is er vanaf de Schiedamsedijk veel meer uitzicht op de historische Leuvehaven.

Om het  paviljoen goed zichtbaar te maken, kozen we ervoor extra aandacht te vestigen op de koppen van het gebouw. Dit zijn grote luifels die aan beide kanten van de stad echte blikvangers zijn. In het midden van het gebouw bevindt zich een dwarsdoorsteek met een trap die ook als tribune kan functioneren en de dijk met de kade verbindt.

Het gebouw is op ooghoogte zo transparant mogelijk gemaakt, zodat de activiteiten binnen en op het water goed te zien zijn. Boven de plint is de gevel bekleed met aluminium beplating in driehoekige vormen. Deze vormen verwijzen naar de stalen vakwerkconstructies en kranen uit de haven. De driehoeken worden op sommige plekken weggelaten zodat de gevel diepte, maar ook een spel van licht en schaduw creëert. De driehoekige panelen zijn uitgevoerd in diverse glansgraden, wat onder invloed van daglicht de glinstering en de spiegeling van het water in de haven suggereert.

Het nieuwe gebouw is volledig ontworpen vanuit hergebruik van de bestaande fundering en de hoofdportalen van de staalconstructie van de oude paviljoens. Andere onderdelen van de staalconstructie zijn in het nieuwe gebouw als donor profielen gebruikt. Zo is er op een duurzame manier gebruik gemaakt van de oude elementen en zie je ook een stukje historie terug in het nieuwe gebouw.

‘Waar de Schiedamsedijk aan de Leuvehaven een tijd lang een rommelig stukje binnenstad was, zorgt het nieuwe paviljoen voor veel meer contact met de oude vloot en het water en wordt het een echte hotspot tussen de Coolsingel en de Erasmusbrug.’ Aldus architect Erik Moederscheim. Het terrein rondom het paviljoen ondergaat de komende jaren een serieuze transformatie waarbij vergroening centraal staat. In 2022 zal het buitengebied ook klaar zijn.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Rotterdam
ontwerp
december 2017
programma
Haven Informatiepunt, Maritiem Museum, Horeca
bvo
1.400 m2
status
opgeleverd