Leuvepaviljoen // Rotterdam

publiek / leisure
PLAN

In opdracht van de gemeente Rotterdam is door MoederscheimMoonen Architects het ontwerp gemaakt voor een nieuw multifunctioneel paviljoen aan de Leuvehaven. In het nieuwe paviljoen komen het Haveninformatiepunt van het Havenbedrijf, twee publiektoegankelijke werkplaatsen van het Maritiem Museum Rotterdam en twee horecagelegenheden met de mogelijkheid voor terrassen aan het water. De buitenruimte wordt ook gedeeltelijk vernieuwd. Hiermee wordt de Leuvehaven, aan de rand van het Maritiem District, een nieuwe hotspot in de stad. Het nieuwe gebouw gaat de bestaande losstaande paviljoens vervangen en de functies komen samen in één compact paviljoen zodat bezoekers van het gebied vanaf de Schiedamsedijk veel meer zicht op de Leuvehaven krijgen; dé plek waar ooit de Rotterdamse haven is ontstaan en waar de historische vloot ligt.

Het ontwerp staat zoveel mogelijk in het teken van transparantie op plintniveau. Dit zorgt ervoor dat je op allerlei plekken rondom het gebouw direct visueel contact kan leggen met de activiteiten binnen het gebouw en dóór het gebouw heen. Deze plint golft in het gevelbeeld op een dynamische manier omhoog en creëert plekken waar het glas dubbel hoog naar boven reikt. De koppen van het gebouw zijn ontworpen met riante overstekken. Deze zullen de aandacht vangen van voorbijgangers, en het gebouwbezoek stimuleren.

De overwegend gesloten gevel boven de plint is gematerialiseerd met een stoere donker gekleurde aluminium beplating, die met zijn driehoekige vormgeving verwijst naar de vele stalen vakwerkconstructies en kranen uit de haven.

Een bijzonder aspect van het ontwerp zit in het hergebruik van de constructie van de bestaande paviljoens. Het nieuwe gebouw is volledig ontworpen vanuit de bestaande fundering en de stramienen van de staalconstructie van de bestaande gebouwen. Daarvan blijft het overgrote deel staan voor hergebruik. Andere onderdelen van de staalconstructie zullen als donorprofielen worden hergebruikt. Zo wordt er op een duurzame manier gebruik gemaakt van bestaande elementen.

De sloop van de huidige paviljoens start in het begin van 2020.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Rotterdam
ontwerp
december 2017
programma
Haven Informatiepunt, Maritiem Museum, Horeca
bvo
1.400 m2
status
in ontwikkeling