Multifunctionele Accommodatie // Uithoorn

multifunctioneel / aanbesteding

In de gemeente Uithoorn was er vraag naar een nieuwe sporthal, buurtcentrum en kinderopvang op de locatie van de huidige sporthal de Scheg in de buurt Zijdelwaard. Via een aanbesteding zonden we ons ontwerp in voor deze multifunctionele accommodatie, waar ook een buurtkamer met verschillende ruimtes voor yoga, dojo en muziek.

Bij een gebouw met verschillende functies staat ontmoeting natuurlijk centraal en daarom ontwierpen we vanuit transparantie en toegankelijkheid. De meest communicatieve functies zoals de buurtkamer en horeca bevinden zich dan ook in de plint. Dit is de plek waar bezoekers het gebouw betreden en kunnen doorstromen naar de sporthal en andere functies in het gebouw. De verschillende multifunctionele ruimtes bevinden zich op de verdieping en zijn van buitenaf te herkennen aan de uitstekende volumes. Op de zuidgevel hebben we de kinderopvang gesitueerd: met de buitenruimte aangrenzend aan het gebouw en georiënteerd op de zon.

Het gebouw bevindt zich in een prachtige groene omgeving en daarom kozen we in ons ontwerp voor vergroening in de vorm van klimplanten. Waar de plint niet van glas is, is de gevel hier volledig op afgestemd en bestendig tegen de aantasting van bladeren, waardoor de uitstraling en levensduur van het gebouw behouden blijft. Met de groene gevel bevorderen we de natuurinclusiviteit en zorgen we gelijk voor verbinding met de parkachtige omgeving. De volumes op de eerste verdieping stralen warmte en eenvoud uit en geven het gebouw een sterke grafische outline. Door de ritmische verticale lijnen krijgt het geheel een verfijnde uitstraling van dichtbij én veraf.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Uithoorn
ontwerp
mei 2020
programma
Sporthal, sportkantine, buurthuis, kinderopvang, muziek- en dansruimtes, multifunctionele ruimtes.
bvo
4.000 m2
status
selectieprocedure afgerond