PB tec // Maasdijk

kantoor / pb tec / bedrijfspand / productiehal

11

PLAN

Bij het succesvolle bedrijf PB tec zit techniek en innovatie in het DNA. De organisatie ontwikkelt geavanceerde tuinbouwoplossingen en is een echte frontrunner in de internationale tuinbouwsector. Dankzij het grote succes van het bedrijf ontstond de behoefte aan een nieuw pand met ruimte voor ontwikkeling, op een zichtlocatie langs de A20 in Maasdijk. Wij ontwierpen het nieuwe hoofdkantoor voor het internationale bedrijf.

Tijdens het ontwerpproces doken we diep in de werkwijze en processen van PB tec. Met deze kennis creëerden we een optimale werkomgeving op het kantoor en in de werkplaats. Om te zorgen dat alle afdelingen vloeiend met elkaar kunnen opereren onderzochten we de verschillende disciplines en hoe ze met elkaar samenwerken. Zo kreeg het hart van de organisatie, de assemblageruimte, een centrale plek in het gebouw tussen de productieruimtes en de kantoren.

De kantoorvloeren zijn over drie lagen verdeeld tegen de gevel van de achtergelegen productiehal. Op deze manier krijgen de werkplekken optimaal daglicht. Dit wordt versterkt door de glazen puien die van vloer tot plafond lopen. Ook is er gebruik gemaakt van veel glas tussen de kantoren en de productieruimte, waardoor er veel contact is tussen de verschillende afdelingen van het bedrijf.

Denkend aan de roots van PB tec gebruikten we het iconische bovenaanzicht van het Westlandse landschap als inspiratiebron voor de gevel van het gebouw. Het bovenaanzicht van de ‘glazen stad’ is het uitgangspunt geweest voor de voorgevel van het pand, die bestaat uit verschillende kaders. Deze kaders staan ook symbool voor de verschillende functies in het bedrijf en leggen de nadruk op bepaalde zwaartepunten in het gebouw, zoals de entree, het directiekantoor en de fitnessruimte.

Met het gevelontwerp breken we het stereotype van de snelwegarchitectuur zoals we die kennen. Want één ding is zeker: Het nieuwe kantoor van PB tec doet de hoofden op de snelweg draaien.

DATA

opdrachtgever
PB tec
ontwerp
januari 2017
programma
kantoorruimte met productiehal
bvo
3.500 m2
status
opgeleverd
fotografie
Studio de Nooyer