Shimano Experience Center // Valkenburg

sport
PLAN

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. In opdracht van Wyckerveste ontwikkelden we een mixed-use omgeving met als onderdeel het Shimano Experience Center.

Par’Course bestaat uit een gastronomisch centrum in een oude brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. De herontwikkeling van het terrein van de oude Leeuw brouwerij was een kans om de bestaande economie en cultuur van Valkenburg te versterken met een nieuw concept op een bijzondere plek.

Het Experience Center is dé plek van Shimano waar bezoekers in aanraking komen met de wieler, hengel-, en roeisport. Ook huisvest het gebouw een fietskledingwinkel, een coachingcentrum, sportschool en een conferentieruimte. De conferentieruimte wordt gebruikt voor zakelijke- en wielerevents.

Het gebouw is een van de beeldbepalende gebouwen in het nieuwe gebied en heeft een prominente plek aan het plein. Op de begane grond vind je het Experience Center en het wielerkledingmerk van Shimano. Deze ruimtes worden het meest blootgesteld aan de buitenwereld en trekken het grote publiek naar de plek. Binnen staat merkbeleving centraal. In het heldere casco is door Shimano (UXUS) een levendig en fris interieur ontwikkeld dat in het teken staat van ontdekken en beleven. Het Experience Center biedt bezoekers de mogelijkheid om de producten van Shimano direct in de omgeving uit te proberen. Je kunt zo de heuvels in fietsen of vissen in de aangelegde visvijver. Hier word je echt aangemoedigd om de buitensporten te ervaren.

De stedenbouwkundige hoofdvorm van het gebouw is rechthoekig en ligt parellel aan de bestaande molentak van de voormalige Leeuw brouwerij. Beide koppen lopen parallel met de gebouwen ertegenover. Aan de zijde van het Black Label Hotel geeft een sterk afgeschuinde zijde een belangrijke verbinding vorm vanaf het terrein naar de overzijde van de Geul.

De plint van het gebouw is volledig van glas terwijl de ruimtes (conferentiezalen, fitness en yoga coachingscentrum) daarboven overwegend gesloten zijn in combinatie met een paar gerichte en grote vensters. De gesloten gevel is geaccidenteerd door het toepassen van diepteverschillen. Dit geeft het lange gebouw de juiste geleding, die aansluit bij de kleinere gebouwen en het intieme plein. De gevel is gekleed met rechthoekige platen van geadoniseerd roodbruin strekaluminium. De diverse plaatafmetingen geven de gevel de nodige differentiatie. Op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium waarbij de daglichtreflectie enkele gevelplaten laat oplichten.

Onlangs heeft ook een nieuwe huurder het gebouw betrokken: De Amstel Gold Race Experience, nauw betrokken met Shimano, organiseert fietstochten en clinics voor bedrijven en faciliteert een levendig startpunt voor vele fietstochten.

DATA

opdrachtgever
Wyckerveste Adviseurs
ontwerp
mei 2015
programma
Shimano Experience Center
bvo
3.607 m2
status
opgeleverd