Sportcampus Zuiderpark // Den Haag

publiek / sport
PLAN

De Sportcampus Zuiderpark in Den Haag moet een unieke plek voor bewegen en sport in Den Haag worden. Naast een breed beroepsonderwijscluster met topsportfaciliteiten wordt het een toppodium voor toegepaste kennis, praktijkonderzoek en sportevenementen. Voor de ontwikkeling van deze campus heeft Studio Leon Thier een team gevormd met BroekBakema en MoederscheimMoonen voor deelname aan de Europese architectenselectie. Hierbij is de laatste selectieronde bereikt.

In de ontwerpvisie is de campus vormgegeven als een gebouw met twee gezichten: een groen en landschappelijk gezicht naar de parkzijde binnen de ring, en een transparant open karakter aan de Parking en aan de sportvelden. Het landschappelijke gezicht biedt een parkheuvel, die een boeiende en uitdagende verblijfsplek zal bieden aan de parkbezoekers. In de totale schakeling van functies wordt de topsporthal het centrum van de Sportcampus. Dit is immers de hal die de topsport trekker zal zijn van het complex. Rondom en onder de topsporthal zijn de overige functies van het grootschalige programma gesitueerd zoals, de breedtesporthal, beachballhal, turnhal, de sportopleidingen van Haagse Hogeschool en Mondriaan Onderwijsgroep, hotel en diverse commerciële functies. De constructie van het dak boven de tribunes van de topsporthal is dusdanig vormgegeven, dat het uitzichtpunt wordt uitgewerkt als een wandelring met uitzicht over het park en de stad Den Haag. Deze ring is toegankelijk vanaf de door terrassen gevormde heuvelzijde.

DATA

opdrachtgever
gemeente Den Haag, Vestia, Haagse Hogeschool
ontwerp
november 2011
programma
topsporthal, breedtesporthal, beachhal, turnhal, Haagse Hogeschool, hotel, commerciële ruimtes, dakpark met uitzichtring
bvo
35.000 m2
status
selectieprocedure afgerond