Sportcomplex Aquapelle // Capelle aan den IJssel

publiek / sport / maatschappelijk
PLAN

Sportcomplex Aquapelle is dé nieuwe ontmoetingsplek voor sporten en bewegen in Capelle aan den IJssel. We ontwierpen het gebouw met twee zwembaden, een grote sporthal en horeca in samenwerking met Wehrung Architecten. In 2020 is het gebouw in gebruik genomen door Sportief Capelle.

Het campusachtige gebouw ligt dicht bij het centrum en is een plek waar veel verschillende doelgroepen samenkomen. Er wordt gesport door scholen en verenigingen die door middel van de scheidingswanden in de sporthal tegelijk kunnen sporten. De zwembaden worden gebruikt door zwemverenigingen, recreanten en er worden lessen gegeven voor jong en oud. Het 25-meter wedstrijdbad is multifunctioneel inzetbaar dankzij de beweegbare bodem, de sfeerverlichting en een uitgebreide geluidsinstallatie. Het doelgroepenbad heeft warmer water en beschikt over een beweegbare bodem waardoor het als instructiebad en therapiebad gebruikt kan worden.

De basis voor een compact en overzichtelijk sportcomplex is onder andere gerealiseerd door het zwemprogramma met de horeca en de hoofdentree op één niveau te tillen van het maaiveld. Hierdoor is er vanuit de horeca een directe relatie tussen zowel de zwembaden als de sporthal. In dit bruisende hart is veel glas toegepast en kijk je in één blik op de sportactiviteiten en naar beide zwembaden. Daarbij heeft het interieur een frisse en duurzame uitstraling door het gebruik van veel hout wat zowel in de sporthal als de zwemzalen terugkomt.

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud dat een groene inbedding creëert. Op de hoek van het gebouw ligt de entree met een grote betonnen trap naar de eerste verdieping. De uitnodigende luifelconstructie bij deze ingang verwelkomt bezoekers van veraf. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating.

In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast die energie opwekken en terugwinnen. Zo is er een installatieconcept ontwikkeld dat all-electric opereert waardoor er geen CO2 wordt uitgestoten. Ook vindt er warmteterugwinning plaats op het (zwembad)water en de lucht en zijn er hoge isolatiewaardes gerealiseerd. De koellast is beperkt door transparante gevelvlakken slim te positioneren en te voorzien van zonwering. Daarnaast zijn er bijna 1000 PV panelen op het dak geplaatst om energie op te wekken. Deze energie gaat voornamelijk naar het opwarmen van het zwembad omdat de rest van het gebouw dankzij de LED verlichting met aanwezigheidsdetectie erg zuinig is. Samen met de gekozen materialen is zo een duurzaam gebouw ontstaan.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Capelle aan den IJssel
ontwerp
juni 2017
programma
25-meterbad, doelgroepenbad, sporthal, horeca, kantoren
bvo
6.192 m2
status
opgeleverd in 2020