Sportpark Harga // Schiedam

sport / publiek / leisure
PLAN

MoederscheimMoonen Architects realiseert samen met Van Kessel Sport en Cultuurtechniek sportpark Harga in Schiedam. Op het sportpark zullen twee multifunctionele verenigingsgebouwen worden gevestigd en een geheel nieuw terrein met diverse sportvelden worden aangelegd.

Het sportpark is onderdeel van een grotere gebiedsontwikkeling waarbij park Harga een duurzame, gevarieerde en levensloopbestendige woonwijk wordt. In de huidige situatie zijn er op het sportpark reeds twee voetbalverenigingen gevestigd; SVV en HBSS. Deze voetbalverenigingen krijgen op het nieuwe sportpark een gezamenlijk gebouw. De omni-vereniging Hermes-DVS (voetbal, cricket, squash en rugby) wordt op het park ondergebracht in een multifunctioneel gebouw. In dit gebouw krijgt ook een gezondheidscentrum onderdak.

Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp op Sportpark Harga. De gebouwen worden daarom zo toekomstbestendig mogelijk gemaakt. De plattegronden zijn flexibel en bij een groeiend ledenaantal kunnen de verenigingen gemakkelijk uitbreiden. Beide gebouwen worden vanuit een all-electric concept ontwikkeld. Zonnepanelen en een warmtepomp worden ingezet om duurzaam energie op te wekken. Bovendien besparen lage temperatuurverwarming en waterbesparende toiletten en douches het energiegebruik. Ook voor de veldverlichting wordt op een duurzame manier energie opgewekt.

Het project onderscheidt zich van andere sportparken doordat veel gebruik wordt gemaakt van bestaande natuurwaarden. Zo ligt er straks bij oplevering geen kaal gebied maar zijn er al volwassen bomen aanwezig die het terrein een parkachtige uitstraling geven. Het sportpark is openbaar toegankelijk. Vele doelgroepen, niet alleen de leden van de verenigingen, kunnen van het sportpark gebruik gaan maken. Beide sportgebouwen worden momenteel gebouwd.

DATA

opdrachtgever
gemeente Schiedam
ontwerp
november 2017
programma
multifunctionele sportgebouwen
bvo
1414 m2 en 1559 m2
status
in ontwikkeling