Sportpark Willem-Alexander // Schiedam

sport / parkeren / publiek / maatschappelijk
PLAN

In opdracht van de gemeente Schiedam heeft MoederscheimMoonen Architects boven op het tunneldak van rijksweg A4 een sportpark gerealiseerd. De opdracht was het aantrekkelijk en functioneel maken van het gebied bovenop de tunnel, dat tussen twee woonwijken ligt. Het resultaat is een prachtig groen park en een tot de verbeelding sprekende sportaccommodatie. De sportvelden – die zich op zes meter hoogte boven op de snelweg A4 bevinden – worden omheind door één van de allergrootste canvassen van Europa. De architecten creëerden samen met Lace Fence maar liefst 8.500 m2 aan kleurrijk hekwerk bestaande uit meer dan 1,6 miljoen levensechte ‘pixels’.

Het betreft een complexe multidisciplinaire opgave; bovenop het tunnellichaam zijn vier voetbalvelden en twee handbalvelden gerealiseerd doordat aan weerszijden van de tunnel betonnen luifelconstructies zijn aangebouwd. Onder de luifelconstructie is ruimte voor parkeergarages en een indoor atletiek-, honkbal- en cricketaccommodatie. In het hart van het park, tussen de opgetilde sportvelden, is het hoofdgebouw gesitueerd, dat verschillende binnen- en buitensporten faciliteert.

Rondom de velden is een scherm ontwikkeld dat niet alleen de veiligheid garandeert, maar ook de negatieve effecten van de wind wegneemt. De sportvelden – die zich op zes meter hoogte boven op de snelweg A4 bevinden – worden omheind door één van de allergrootste canvassen van Europa. De architecten creëerden samen met Lace Fence maar liefst 8.500 m2 aan kleurrijk hekwerk bestaande uit meer dan 1,6 miljoen levensechte ‘pixels’. Er is een functioneel kunstwerk ontstaan met een spannende combinatie van transparantie, luchtdoorlatendheid en verbeeldingskracht dat alles samenbrengt waar het project om draait: natuur, sport, verbinding en energie.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Schiedam / Dura Vermeer / Van Kessel sport en cultuurtechniek
ontwerp
januari 2015
programma
sporthal, multifunctionele ruimtes, danszalen, kantine, indoorsprintbaan, indoor honkbal & cricket, parkeergarage
bvo
16.100 m2
status
opgeleverd september 2016