Theater Aan De Parade // Den Bosch

leisure / publiek / theater
PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft in samenwerking met AMA Group Associated Architects deelgenomen aan de selectieprocedure voor het nieuwe theater Aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. De opdracht betrof het ontwerp voor een nieuw multifunctioneel  theater op de plek van het huidige theater aan De Parade.

In ons ontwerp hebben we het gebouw op een bijzondere manier verbonden met de stad. Niet alleen door buiten met binnen te verbinden via een continue plint maar ook door op strategische plekke grote vensters te maken. Door deze vensters sta je tussen de voorstellingen door in contact met de stad en de stad met jou. We voorzien drie grote vensters aan de voorgevel; vanuit hier kun je de Sint-Janskathedraal zien tijdens bijvoorbeeld een matineevoorstelling. De gevel en de schuine daken zien wij als één materiaal. Hierdoor krijgt het gebouw een heldere en leesbare hoofdvorm. De roodbruine gevel wordt verder verrijkt door gevelperforaties en de implementatie van groene gevels.

Midden in het gebouw is de grote centrale entree van waaruit de garderobe en de horeca te bereiken zijn. Via een grote centrale trap zijn de diverse foyers en de zalen bereikbaar. In de keuze voor materialen loopt de stad als het ware naar binnen door; dit geldt voor de vloeren op de begane grond maar ook in de hoge centrale middenruimte zijn de binnengevels hetzelfde als buiten en aangelicht door natuurlijk licht; zo voel je je binnen nog steeds onderdeel van de stad. De theaterzalen zelf zien wij als de ‘gebouwen’ in ons concept. Binnen in deze ruimtes staan alle keuzes in het teken van theaterbeleving. Dit geldt niet alleen voor de kleur, maar ook voor het materiaalgebruik en akoestiek. De beide zalen krijgen een krachtige eigen kleur en stijl. De indruk van de zalen zal op deze manier sterk bijdragen aan de beleving van het spel.

DATA

opdrachtgever
Gemeente ‘s-Hertogenbosch
ontwerp
januari 2019
programma
grote zaal 920 stoelen, multifunctionele zaal 480 zitplaatsen/ 1000 staplaatsen, auditorium, vergader- en congresruimten, foyers, theatercafé/brasserie, kantoren, kleedruimten, artiestenfoyer, logistiek
bvo
ca. 11.543 m
status
selectieprocedure afgerond