Clubverzamelgebouw Varkenoord // Rotterdam

sport / maatschappelijk
PLAN

In opdracht van de gemeente Rotterdam is door MoederscheimMoonen Architects het ontwerp gemaakt voor een clubverzamelgebouw op Varkenoord Rotterdam-Zuid. Het ontwerp was runner-up in de door de gemeente Rotterdam uitgeschreven competitie en het onderscheidt zich vooral door de expressieve architectuur en een duurzaamheidsconcept dat uitgaat van een full-electric principe.

Op de begane grond zijn overwegend de kleedfaciliteiten gesitueerd en is grotendeels bedekt met talud. Dit zorgt voor een verhoogde isolatiewaarde en voor een natuurlijke connectie naar de eerste verdieping. Deze bovenste verdieping staat vooral in het teken van beleving en transparantie en fungeert als een flexibele multifunctioneel indeelbare ruimte voor meerdere verenigingen die samen onder één dak zitten. Een dak dat beschutting biedt maar ook de expressiviteit en energie van een sportomgeving uitstraalt.
Eén van de speerpunten van ons concept is het combineren van de grote behoefte aan warm tapwater met het opwekken van groene stroom. Door middel van een elektrisch doorstroom-apparaat wordt het warm tapwater elektrisch verwarmd op een zeer energiezuinige manier door de aansluiting op lokale pv-panelen. Door deze toepassing heeft het gebouw geen gasaansluiting nodig; het is full-electric en kan zo anticiperen op toekomstige ontwikkelingen in groene energie. Met het ontwerp, de natuurlijke materiaalkeuzes, en het voorgestelde proces ligt een clubgebouw met Breeam-Excellent certificaat voorhanden.

STATUS

opdrachtgever
gemeente Rotterdam
ontwerp
mei 2014
programma
kleedruimtes, horeca, multifunctionele vergader- en ontmoetingsruimtes
bvo
1.800 m2
status
selectieprocedure afgerond