Riva Scheepmakershaven // Rotterdam

woningbouw / kantoor / commercieel
PLAN

Op het eerste gezicht lijkt het niet alsof het Maritiem District, met haar hoge gebouwen, een rijke historie heeft. Maar achter de hoge torens schuilt de geschiedenis van een bruisende handelshaven en de wederopbouw na de tweede wereldoorlog. Bovenop één van de naoorlogse panden aan de Scheepmakershaven ontwierpen we voor Stebru een nieuw woongebouw: Riva.

Het Maritiem District is een havengebied dat sinds 2009 steeds meer transformeert tot een levendig woongebied. De omgeving wordt gekenmerkt door haar vele torens en is het epicentrum van hoogbouw in het Rotterdamse stadscentrum. Op de plek van woontoren Riva staan nu twee kantoorgebouwen die tussen 1956 en 1963 zijn ontworpen. De gemeente Rotterdam heeft deze gebouwen aangemerkt als waardevolle wederopbouwarchitectuur. Ze tonen het typische karakter van deze architectuur en dienden zoveel mogelijk behouden te worden bij de herontwikkeling en uitbreiding tot een woongebouw.

Dit werd het startpunt van het ontwerp van de uitbreiding. Woontoren Riva is ontworpen als ‘optopping’ en staat in evenwichtig contrast met de bestaande bebouwing. In het ontwerp is niet gestreefd om nabij de hoogste torens in het gebied te komen, maar dankzij de royale footprint creëert het een unieke woonomgeving met breed uitzicht over de Scheepmakershaven. Het gebouw manifesteert zich zo nadrukkelijk, en met een krachtige eigen expressie, tussen en nét onder de bestaande woontorens.

De 56 appartementen hebben veel transparantie en een breed uitzicht op de haven en het stadscentrum. De golvende buitenruimtes zijn een knipoog naar het water in het gebied en zorgen voor een mooi contrast met de ondergelegen wederopbouwarchitectuur. Door de ruime afmetingen zijn ze een verlengstuk van de appartementen en creëren ze zo een bijzondere en ruime leefomgeving midden in de stad. De voorzijde van de balkons worden vervaardigd met geanodiseerd aluminium en koud gebogen glas. De onderzijde is van lichtbruin gepigmenteerd beton met een planken reliëf en geven het geheel een warme en luxe uitstraling.

Multifunctionaliteit was belangrijk in het ontwerp van Riva. De kantoren in het karakteristieke originele hoekpand blijven behouden en in de plint is er ruimte voor horeca concepten. Door de combinatie van werken en wonen ontstaat een levendige plek voor spontane ontmoetingen. Tussen de woontoren en de kantoorgebouwen komt een gemeenschappelijke laag met een huiskamer en daktuin. Dit wordt een echte ontmoetingsplek voor de bewoners en de bedrijven in de kantoren. Het beeldbepalende element van deze laag is het constructieve vakwerk dat de toren draagt. Deze constructie draagt de volledige toren en ponst zich zo met een gereduceerd aantal palen door de bestaande onderbouw.

DATA

opdrachtgever
Stebru
ontwerp
november 2018
programma
appartementen, kantoren, commerciële ruimtes en parkeren
bvo
10.300 m2
status
definitief ontwerp