Woongebouw Scheepmakershaven // Rotterdam

woningbouw / kantoor / commercieel
PLAN

Na een selectie heeft ontwikkelaar Stebru ons als winnaar gekozen om een nieuw woongebouw aan de Scheepmakershaven in Rotterdam te ontwerpen. Het woongebouw komt bovenop een bestaand kantoorpand, waarbij de beeldbepalende wederopbouwarchitectuur van dit pand behouden wordt. In het nieuwe gebouw komen verschillende woningen en commerciële functies.

Bij het ontwerpen werd het maximale behoud van de bestaande gebouwen het startpunt voor de uitbreiding. Binnen het vooraf vastgestelde maximale bouwvolume is het woongebouw als ‘optopping’ ontworpen, maar contrasteert de architectuur wel met de bestaande gebouwen.

Een bijzondere eigenschap van het gebouw zijn de grote balkons, die een geweldig uitzicht geven over het stadscentrum. De golvende vormen van de balkons zijn geïnspireerd op het water dat het Maritiem District kenmerkt en verbindt.

In het ontwerp gaat het zeker niet om de hoogste toren van de Wijnhaven, maar om de uniekheid van het gebouw en het wonen. Door veel transparantie en vloeiend vormgegeven buitenruimtes wordt een bijzondere leefomgeving gecreëerd midden in de stad. Ook komt er tussen het bestaande gebouw en de nieuwbouw een laag waar een gemeenschappelijke huiskamer en daktuin komt, de ontmoetingsplek van het gebouw.

De Scheepmakershaven is onderdeel van het Maritiem District, een oorspronkelijk havengebied wat getransformeerd wordt tot een woon- en leefgebied. De omgeving wordt gekenmerkt door veel bijzondere hoogbouw torens en is het epicentrum van hoogbouw in het Rotterdamse stadscentrum. De gemeente Rotterdam heeft in kaart gebracht waar in dit gebied nog waardevolle wederopbouwarchitectuur te vinden is en heeft de locatie voor dit gebouw aangemerkt als erg waardevol. De gevels van de bestaande gebouwen tonen het typische karakter van deze architectuur en dienen zoveel mogelijk behouden te worden.

Het streven is om in 2021 te starten met de bouw van het woongebouw.

DATA

opdrachtgever
Stebru
ontwerp
november 2018
programma
appartementen, kantoren, commerciële ruimtes en parkeren
bvo
7.500 m2
status
in ontwikkeling