Woongebouw Scheepmakershaven // Rotterdam

woningbouw / kantoor / commercieel
PLAN

MoederscheimMoonen Architects gaat een nieuw woongebouw ontwerpen aan de Scheepmakershaven in Rotterdam. Ontwikkelaar en bouwer Stebru heeft het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau na een architectenselectie gekozen als winnaar. Het uitgangspunt voor het ontwerp was om bij deze ontwikkeling de beeldbepalende wederopbouwarchitectuur van de huidige kantoorpanden zo veel als mogelijk te behouden. Het gebouw krijgt een mix van verschillende woningtypen en commerciële functies, waarbij de buitenruimte in de vorm van royale balkons de bewoners een spectaculaire ervaring geeft van het stadscentrum.

Het ontwerp van MoederscheimMoonen neemt maximaal behoud van de bestaande gebouwen als vertrekpunt voor de verdere uitbreiding ervan. Binnen een vooraf vastgesteld maximaal bouwvolume is het woongebouw als een ‘optopping’ ontworpen en contrasteert het in haar architectuur met de bestaande gebouwen. Inspiratie is hierbij gevonden in het alom verbindende water dat het Maritiem District kenmerkt.

Het ontwerp gaat niet zozeer over hoogste toren van de Wijnhaven maar meer om elegantie en klasse die het, tezamen met maximale transparantie en vloeiend vormgegeven buitenruimtes, tot een zeer bijzondere plek gaan maken om te wonen. Tussen de bestaande gebouwen en de nieuwbouw zit bovendien een bijzondere laag waar we een gemeenschappelijke ruimte ontworpen hebben  in de vorm van een huiskamer en een daktuin. Dit wordt dé ontmoetingsplek van het gebouw.

Het geheel is ontworpen binnen een efficiënt volume met een maximale footprint dat zich zoveel mogelijk conformeert aan de voorgevel aan de Scheepmakershaven. Het woongebouw wordt hierdoor compact en het maximaliseert het uitzicht vanuit de appartementen.

Streven is om medio 2020 te kunnen starten met de bouw van het woongebouw.

DATA

opdrachtgever
Stebru
ontwerp
november 2018
programma
appartementen, kantoren, commerciële ruimtes en parkeren
bvo
7.500 m2
status
in ontwikkeling