Zwem- en sportcomplex Aquapelle // Capelle a/d IJssel

publiek / sport / maatschappelijk
PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft samen met Wehrung Architecten het ontwerp gemaakt voor een sportcomplex in Capelle aan den IJssel waarin een zwembad en een sporthal worden gecombineerd.

Het nieuwe gebouw wordt gerealiseerd nabij het centrum, op de kruising van de Pelikaanweg en de Alkenlaan. Dit is dé plek waar onderwijs en sport samenkomen in een campus-achtige setting. In het nieuwe sportgebouw zullen dan ook verschillende doelgroepen samenkomen. De leerlingen van het nabijgelegen IJsselcollege en de omringende basisscholen zullen gebruik gaan maken van de faciliteiten. In het zwembad zal een 25-meterbad en een doelgroepenbad worden gerealiseerd voor diverse zwemverenigingen en recreanten. Samen met de kantoorfaciliteiten van Sportief Capelle komt er een gebouw met een hele diverse gebruikersgroep.

In het ontwerp is het bassin opgetild naar het maaiveld, het niveau van het zwembadwater ligt hiermee op de eerste verdieping. In het centrum van deze verdieping wordt de horeca gepositioneerd die centraal ligt tussen de vierdelige sporthal en het zwembad. In dit bruisende hart is veel glas toegepast en kijk je in één blik op de sportvloer en naar de beide zwemzalen.

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud. Dit talud creëert rondom een aangename, groene inbedding. Op de hoek van het gebouw bevindt zich de entree van het gebouw met een royale trappartij naar de eerste verdieping. Dit is tevens de plek waar het gebouw haar karakter toont door middel van een uitnodigende luifelconstructie. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating. Eenmaal binnen ademt het gebouw haar duurzame inborst met het gebruik van hout in zowel de horeca als de sport- en zwemzalen.

In het ontwerp is gestreefd naar een emissieloos gebouw. Ten behoeve daarvan is een installatieconcept ontwikkeld dat volledig all-electric is en dus geen CO2 uitstoot. In het gebouw zijn verder diverse duurzame technieken toegepast die op verschillende manieren energie opwekken en terugwinnen. Met al deze toepassingen in combinatie met de gekozen materialen is er een bijzonder duurzaam complex ontstaan.

Aannemersbedrijf De Vries en Verburg Bouw is geselecteerd om het project te realiseren. De bouw start in januari 2019.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Capelle a/d IJssel
ontwerp
juni 2017
programma
zwembad, sporthal en kantoorgebouw
bvo
6.000 m2
status
in ontwikkeling