Zwembad de Banakker // Etten-Leur

leisure / maatschappelijk / publiek / sport
PLAN

In opdracht van de bouwcombinatie Olco-Sportsphere is door de architectencombinatie Wehrung Architecten en MoederscheimMoonen Architects het ontwerp gemaakt voor het nieuwe zwembad De Banakker in Etten-Leur.

Het gebouwontwerp oogt vanaf de entree direct uitnodigend. Dit karakter wordt gecreëerd door de transparante plint en de warme, hoge gevel van hout. De entreehal is de plek waar alle verschillende gebruikers samen komen. Van recreanten en verenigingszwemmers tot personeel en toeschouwers. In de gebruikelijke toestand werkt de entreehal en de horeca als één ruimte. Door middel van mobiele wanden zijn hier echter verschillende zones van te maken voor onder andere de verenigingsruimte en het betrekken van de natte horeca bij de droge horeca. Op de eerste verdieping bevinden zich de kantoren en de verschillende techniekruimtes. Vanuit de grote personeels- en vergaderruimte is er zicht op het wedstrijdbad en de beneden gelegen entree en horeca. Vanuit de kantoren is er ook veel zicht en controle op het voorterrein. Dit bevordert de sociale controle rondom het gebouw.

Midden in de Banakker staat een huis. Een huis als centrum van ontmoeting en waar tussen de zwemactiviteiten ruimte is voor ontmoeting, kruisbestuiving en echte Brabantse gezelligheid. Een plek waar jong en oud, recreant of verenigingszwemmer elkaar tegenkomen. Vanuit dit huis is alles te zien en is het in functionele en symbolische zin het kloppend hart van het nieuwe complex. Een complex dat sterk is geworteld in de locatie met de ziel van Etten-Leur.

DATA

opdrachtgever
gemeente Etten-Leur
ontwerp
mei 2016
programma
zwembad, horeca, vergaderruimte, kleedfaciliteiten, bergingen, terrein
bvo
3.000 m2
status
selectiefase afgerond