Zwemcomplex de Welle // Drachten

sport
PLAN

Samen met Wind Architecten participeerden we in de aanbesteding voor het nieuwe zwemcomplex de Welle in Drachten. Het oude zwembad in de Friese gemeente was flink verouderd en daarom besloot de gemeente om een architectenselectie voor het nieuwe zwemcomplex te realiseren.

Met het zwemcomplex heeft de gemeente de ambitie om hét topsportcentrum van het noorden worden. En met een 50-meter topsportbad, een 25-meter doelgroepenbad inclusief klimmuur én een recreatiezaal met een gofslagbad, verschillende glijbanen en een peuter- en kleuterbad wordt het zeker een aantrekkelijke plek voor de hele regio.

Het nieuwe gebouw is gepland in het zuiden van Drachten. De kavel aan de Sportlaan is gelegen op het zuidelijke sportpark, een goed bereikbare plek tussen vele andere sportvoorzieningen, de politieacademie en gelegen aan de A7 en de Zuiderhogeweg. De keuze voor deze locatie versterkt de ambitie om De Welle een bovenregionale uitstraling te geven, waarin de bereikbaarheid en zichtbaarheid belangrijke aspecten zijn. Daarnaast is de plek gekozen als stimulans voor de overige, vrij anonieme sportvoorzieningen aan de Sportlaan.

Bij een sportgebouw zoals de Welle, is een heldere en intuïtieve logistiek de sleutel tot een goed ontwerp en het maken van een stedenbouwkundige inpassing staat in nauwe relatie met de globale interne logistiek. Zo kwamen we tot de keuze om de entree en horeca goed en expliciet vindbaar te maken vanaf het parkeerterrein en te zorgen dat vanuit hieruit alle baden te zien zijn. Het opknippen van de grote aaneengesloten kleedzone in twee zones sluit aan bij dit plan, want de horeca ligt zo als cockpit tussen alle baden en vanaf hier zijn de looplijnen naar andere gebieden het kortst. De combinatie met de centrale entree maakt het zo ook mogelijk om de functies als bar en balie te combineren.

In het ontwerp maken we gebruik van verschillende hoogtes en vormen, die aansluiten op hoe de functies binnen gepositioneerd zijn. De gevel volgt deze hoogtes, waarbij de entree als het hart van het gebouw als hoogteaccent is ontworpen. Door deze hoogte wordt er binnen veel licht gevangen en krijg je het idee dat het exterieur naar binnen getrokken wordt.

Voor de gevel kozen we voor natuurlijke materialen zoals keramisch geprofileerde elementen, groene geveldelen als accenten en veel glas om binnen en buiten met elkaar te verbinden. In het interieurontwerp wordt dit concept van diverse accenten en natuurlijke materialen voortgezet.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Smallingerland
ontwerp
februari 2021
programma
50-meter wedstrijdbad, 25-meter doelgroepenbad, recreatiebad met twee glijbanen, golfslagbad, peuterbad, wellness, fitness, kantoren.
bvo
8.201 m2
status
opgeleverd