Een nieuwe omgeving in Valkenburg

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. Hier vormen verschillende gebouwen een mixed-use omgeving, bestaande uit een gastronomisch centrum in een monumentale brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. In opdracht van projectontwikkelaar Wyckerveste waren we verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en de gebouwontwerpen.

Project
Belevingscentrum Par'Course

Locatie

Valkenburg, Nederland

Opdrachtgever
Wyckerveste Adviseurs

Grootte
15.000 m2

Programma
Shimano XP, hotel met 65 kamers, gastronomisch centrum, event center, sportruimtes

Status
Opgeleverd

Een plek vol geschiedenis

Het terrein van de voormalige Leeuw-brouwerij kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1820. De nu rijksmonumentale watermolen werd in eerste instantie aan de Geul geplaatst voor een buskruitfabriek. Jaren later, in 1875, werd de molen gebruikt voor papier en in 1886 kwam er een bierbrouwerij op het terrein te staan. In 2005 vertrok de brouwerij: met diverse littekens in de gebouwen bleef het terrein verwaarloosd en vervallen achter.

We creëerden een stukje Valkenburg

Het gebied is nieuw leven ingeblazen onder de naam Par’Course en rust op twee pijlers: gastronomie en de wielersport. Twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met wielerhoofdstad Valkenburg en het bourgondische Limburg. We creëerden een stedenbouwkundig concept waarbij het nieuwe programma niet één gebouw zou worden, maar een echt stukje Valkenburg, inclusief sfeervolle straatjes en pleinen.

De oude brouwerij

De brouwerij heeft een belangrijke plek in het concept van Par’Course. Het gebouw dat toekomstige horecaconcepten gaat huisvesten is de oorsprong van het voormalige fabrieksterrein. Tussen de monumentale brouwerij en de bakstenen hallen is het gebouw uitgebreid met een modern volume dat gepositioneerd is op de betonnen kolomkoppen van de verwijderde silo’s.

Het Shimano Experience Center

Het Experience Center is dé plek van Shimano waar bezoekers in aanraking komen met de wieler-, hengel-, en roeisport. Ook huisvest het gebouw een fietskledingwinkel, een coachingcentrum, een sportschool en een conferentieruimte. Het gebouw is het modernste gebouw in het gebied en past qua materialisatie bij de uitbreiding van de brouwerij.

Het Mercure Hotel

Op het meest oostelijke deel van Par’Course vind je het Mercure Hotel. De hoofdvorm van het gebouw is meanderend en speelt op die manier een grote rol in het stedenbouwkundig concept. Het gebouw volgt de kromming van de Geul en creëert door de haakse hoek twee pleinen: het hoofdplein en het entreeplein van het hotel. Het gebouw heeft een traditionele hoofdvorm kap gekregen en een warme en verfijnd ontworpen houten gevel.

In beeld

Relevante projecten