Bewegen onder begeleiding

In opdracht van Ipse de Bruggen, ontwierpen we een nieuw bewegingscentrum op het zorglandgoed Hooge Burch in Zwammerdam. Dit nieuwe complex vormt een integraal onderdeel van de vele vernieuwingen op het terrein, waar ongeveer 500 cliënten wonen en recreëren te midden van een groene omgeving. Het bewegingscentrum zal dienen als dé plek voor ontspanning en beweging onder begeleiding, voor mensen met een verstandelijke beperking.

0410  Bewegingscentrum Zwammerdam  DO  001

Project
Bewegingscentrum

Locatie
Zwammerdam, Nederland

Opdrachtgever
Ipse de Bruggen

Programma
Sportzalen, fitness, behandelruimtes en kantoren.

Status
Definitief ontwerp

0410  Bewegingscentrum Zwammerdam  DO  001
Het bewegingscentrum

Het nieuwe bewegingscentrum vormt een integraal onderdeel van de talrijke vernieuwingen op het landgoed Hooge Burch in Zwammerdam. Het nieuwe gebouw herbergt twee sportzalen, een fitnessruimte, een ruimte voor fysiotherapie en aerobics, verschillende multifunctionele behandelruimtes, kantoren en ruimtes voor het personeel. Alle ruimtes zijn uitgerust met diverse hulpmiddelen om cliënten met bewegingsbeperkingen of gedragsproblemen optimaal te ondersteunen.

0410  Bewegingscentrum Zwammerdam  DO  004
0410  Bewegingscentrum Zwammerdam  DO  003
Het ontwerp

Het ontwerpconcept integreert het gebouw in een toekomstig park, met het programma op de begane grond voor toegankelijkheid. De sportzalen vormen de hoogteaccenten, met een houten gevel die ruimtes definieert en installaties integreert. Binnenin is er een centrale as voor bewegingsfuncties, verlicht door een kleine patio. Kantoren aan de entreezijde creëren een visuele verbinding met het park, terwijl de personeelsruimte grenst aan de buitenruimte.

Natuurinclusief

In nauwe samenwerking met NEST Natuurinclusief is er een integrale aanpak ontwikkeld voor het ontwerp van het bewegingscentrum, met speciale aandacht voor de gierzwaluw, de huismus en vleermuizen. Er zijn nestkasten en verblijven gepland op locaties (oriëntatie en hoogte) die ideaal zijn voor deze soorten. Door het bewegingscentrum te integreren in het groen en klimgroen aan te brengen rondom het gebouw ontstaan beschutte plekken voor verschillende soorten, wat bijdraagt aan een verhoogde biodiversiteit op de locatie.

In beeld

0410  Bewegingscentrum Zwammerdam  DO  004
0410  Bewegingscentrum Zwammerdam  DO  003
0410  Bewegingscentrum Zwammerdam  DO  002
0410  Bewegingscentrum Zwammerdam  DO  001

Relevante projecten