Samen met Dura Vermeer en Felixx wonnen we de aanbesteding voor een nieuwe buurt in de Barendrechtse wijk Vrouwenpolder. In 2025 komen er tussen de Oude Maas en het centrum 127 koop- en huurwoningen in verschillende woontypologieën voor diverse doelgroepen.
Project
Bloei
Locatie
Barendrecht, Nederland
Opdrachtgever
Dura Vermeer
Programma
127 koop- en huurwoningen
Status
Voorlopig ontwerp
De visie voor Bloei omvat drie kernbeloftes die naadloos op elkaar aansluiten. Het plan legt de nadruk op klimaat en natuur, geïntegreerd met een sterke focus op een inclusieve en diverse woonbuurt. Bloei wordt niet alleen een woonbuurt, maar ook het kloppende hart en ontmoetingspunt voor alle bewoners van de wijk Vrouwenpolder, waarbij het park fungeert als het groene hart.
Het stedenbouwkundig concept is gericht op het versterken van een groen hart, waarbij de ontwerpstrategie de stedenbouwkundige massa, architectuur, programmering en parkeeroplossingen integreert om een levendig en krachtig centrum te creëren.
Het centrum rondom het park wordt vormgegeven met vergelijkbare 'centrumgebouwen', waardoor een duidelijk centrumgevoel ontstaat. De stedenbouwkundige aansluiting op omliggende buurten wordt bewaakt door gebruik te maken van materialen en volumes die aansluiten op de bestaande structuur, terwijl rondom het park een ruimtelijk concept met 'pleinwanden' zorgt voor een krachtig en samenhangend geheel.
Door dezelfde architectonische kenmerken als de naastgelegen ontwikkelingen te integreren, ontstaat een krachtig geheel rondom het park dat past binnen het totaalbeeld van herkenbare buurten met eigenheid en diversiteit. Het toegepaste materialenpalet omvat naast zandkleurige baksteen ook houten accenten en groene ruimtes, waardoor elk woonblok een gemêleerd geheel vormt met warme en natuurlijke materialen. In de binnenhoven wordt volledig ingezet op hout en vergroening, met pergola's en houten gevels die zorgen voor een aangename sfeer van verkoeling en vergroening.
Er wordt een sociaal hart gerealiseerd door het park en de omliggende bebouwing te activeren door een aantrekkelijke inrichting en programmering. Laagdrempelige plekken zoals het buurtpaviljoen en een buurthuiskamer bevorderen de sociale interactie.
De klimaatanalyse toont aan dat de hoge grondwaterstand en het gebrek aan bomen in Vrouwenpolder problemen veroorzaken bij piekbuien en hittestress. Het landschapsontwerp door Felixx is dan ook gebaseerd op drie principes: het gebruik van bomen als natuurlijke CO2-opslag, het creëren van een ecologische schakel tussen stad en rivier en het bufferen en vertraagd afvoeren van water. Verder is het gebied ontworpen met speciale aandacht voor vogelsoorten en insecten. Door bijenburchten, -hotels en begroeide pergola’s te integreren, wordt een biodiverse omgeving gecreëerd die gelijk zorgt voor aangename en schaduwrijke buitenruimtes.