Een buurt in bloei

Samen met Dura Vermeer en Felixx wonnen we de aanbesteding voor een nieuwe buurt in de Barendrechtse wijk Vrouwenpolder. In 2025 komen er tussen de Oude Maas en het centrum 127 koop- en huurwoningen in verschillende woontypologieën voor diverse doelgroepen.

0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 001

Project
Bloei

Locatie
Barendrecht, Nederland

Opdrachtgever
Dura Vermeer

Programma
127 koop- en huurwoningen

Status
Voorlopig ontwerp

Een visie vanuit drie kernbeloftes

De visie voor Bloei omvat drie kernbeloftes die naadloos op elkaar aansluiten. Het plan legt de nadruk op klimaat en natuur, geïntegreerd met een sterke focus op een inclusieve en diverse woonbuurt. Bloei wordt niet alleen een woonbuurt, maar ook het kloppende hart en ontmoetingspunt voor alle bewoners van de wijk Vrouwenpolder, waarbij het park fungeert als het groene hart.

0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 001
Aansluiting op omliggende buurten

Het centrum rondom het park wordt vormgegeven met vergelijkbare 'centrumgebouwen', waardoor een duidelijk centrumgevoel ontstaat. De stedenbouwkundige aansluiting op omliggende buurten wordt bewaakt door gebruik te maken van materialen en volumes die aansluiten op de bestaande structuur, terwijl rondom het park een ruimtelijk concept met 'pleinwanden' zorgt voor een krachtig en samenhangend geheel.

0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 005
0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 004
Architectuur

Door dezelfde architectonische kenmerken als de naastgelegen ontwikkelingen te integreren, ontstaat een krachtig geheel rondom het park dat past binnen het totaalbeeld van herkenbare buurten met eigenheid en diversiteit. Het toegepaste materialenpalet omvat naast zandkleurige baksteen ook houten accenten en groene ruimtes, waardoor elk woonblok een gemêleerd geheel vormt met warme en natuurlijke materialen. In de binnenhoven wordt volledig ingezet op hout en vergroening, met pergola's en houten gevels die zorgen voor een aangename sfeer van verkoeling en vergroening.

0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 006
Met aandacht voor de natuur

De klimaatanalyse toont aan dat de hoge grondwaterstand en het gebrek aan bomen in Vrouwenpolder problemen veroorzaken bij piekbuien en hittestress. Het landschapsontwerp door Felixx is dan ook gebaseerd op drie principes: het gebruik van bomen als natuurlijke CO2-opslag, het creëren van een ecologische schakel tussen stad en rivier en het bufferen en vertraagd afvoeren van water. Verder is het gebied ontworpen met speciale aandacht voor vogelsoorten en insecten. Door bijenburchten, -hotels en begroeide pergola’s te integreren, wordt een biodiverse omgeving gecreëerd die gelijk zorgt voor aangename en schaduwrijke buitenruimtes.

In beeld

0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 003
0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 002
0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 004
0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 005
0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 006
0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 007
0461 Vrouwenpolder Barendrecht Render SO 008

Relevante projecten