Een nieuwe Oude IJsselbrug

In opdracht van de gemeente Zutphen hebben we het ontwerp gemaakt voor de renovatie en verbreding van de Oude IJsselbrug in de Hanzestad. De verbreding van de brug was nodig om een betere voetgangers- en fietszone te creëren en paste binnen het programma ‘Rivier in de stad’, dat als doel had de stad kwalitatief te verbeteren.

Project
Oude IJsselbrug

Locatie
Zutphen, Nederland

Opdrachtgever
Gemeente Zutphen

Grootte
105 m

Programma
Brug

Status

Opgeleverd

De achtste renovatie van de brug

Het huidige exemplaar is al de achtste versie van de brug. De brug heeft in de loop der jaren verschillende veranderingen ondergaan en heeft daardoor een kleurrijke geschiedenis. Hout, staal, bombardementen en geleende constructies uit Zaltbommel, Breukelen en Oosterbeek zijn enkele voorbeelden van de historische elementen die deze plek zo bijzonder maken.

Het ontwerp

Het nieuwe ontwerp voor de fiets- en voetgangersbrug is modern, maar respecteert tegelijkertijd de historie van de brug. Het ontwerp volgt een krachtige, iconische lijn langs de brug en is voorzien van een glazen balustrade die voetgangers een vrij uitzicht geeft over de IJssel. De roestkleurige plint eronder vormt een krachtige lijn die de twee oevers met elkaar verbindt en de brug een nieuw en strak gezicht geeft.

Golven van licht

's Avonds schijnen golven van licht langs de brug, dankzij de perforaties in de bank. Dit licht refereert naar de stromende IJssel en zorgt ervoor dat voetgangers en fietsers veilig kunnen zien in het donker. Ook zorgt deze verlichting ervoor dat de brug ’s avonds net zo opvalt als overdag. Het licht verandert van kleur met de seizoenen en bij speciale evenementen, waardoor de brug een nog mooier en indrukwekkender gezicht krijgt.

In beeld

Relevante projecten