Mixed-use op z'n best

In juni 2019 verworven we samen met CULD en FaulknerBrowns Architects de opdracht voor Campus de Braak in Helmond: een mixed-use stadion waarin verschillende functies samenkomen en de buitenruimte ingericht is om te sporten en ontspannen.

Project
Campus de Braak

Locatie

Helmond, Nederland

Opdrachtgever
Gemeente Helmond en Ons Middelbaar Onderwijs

Grootte
11.400 m2

Programma
Stadion, middelbare school, parkeren, sporthal en buitenruimte

Status
In ontwikkeling

Stimuleren van deelgebruik

Via interactieve sessies zijn al deze gebruikers meegenomen in de ontwikkeling van slimme plattegronden, de algehele logistiek en het deelgebruik van verschillende ruimtes. Zo worden de kleedkamers gedeeld door zowel SV De Braak als andere amateursportverenigingen, de jeugdopleiding van Helmond Sport, de praktijkschool en het naastgelegen Dr. Knippenbergcollege. Zij maken hier op verschillende momenten gebruik van.

Het ontwerp

Ondanks dat het gebouw door verschillende partijen wordt gebruikt, straalt het gebouw een sterke eenheid uit door de toepassing van een ‘gordijngevel’ die het totaal bij elkaar brengt. Dit gordijn wordt vormgegeven door krachtige goudbruine gevelstijlen die het gebouw statuur en dynamiek geven. Deze gevelstijlen staan los van de fysieke gevel en geven het gebouw een iconisch uitlopende hoofdvorm. Ze bewegen mee met de entreeopeningen in de gevels en de diverse toegangen naar het stadion en versterken daarmee de dynamiek van het geheel.

Configuratie tribunes

Een bijzonder aspect in het stadion is de configuratie van de tribunes. Door Helmond Sport is ervoor gekozen om in het huidige ontwerp te starten met twee volwaardige overdekte tribunes in de lengte met circa 3.600 zitplaatsen. Door de gekozen configuratie kan de stadioncapaciteit binnen de gevelcontouren in de toekomst uitgebreid worden met nog eens 1.400 (overdekte) zitplaatsen.

Een plek voor plezier

Het geheel is ontworpen in combinatie met sport en spel, waarbij gebouw en landschap naadloos in elkaar overlopen. De atletiekbaan rondom het stadion loopt soms over het talud en zelfs het dak van het gebouw. Naast de atletiekbaan ligt een rondgang met een gedeeld voetgangers- en fietspad waar de verschillende routes en paden uit de omgeving op uitkomen. Zo is Campus de Braak niet alleen een plek voor sport maar ook een plek waar mensen kunnen ontspannen en bovenal plezier kunnen maken.

In beeld

Relevante projecten