Het culturele hart van Zwolle

Voor de gemeente Zwolle ontwierpen we Cultuurcentrum Het Anker. Een nieuw complex aan de rand van de stad, die de wijken Westenholte en Stadshagen met elkaar verbindt. Het gebouw beschikt over een wijkcentrum met horeca, een deelbare sporthal en verschillende multifunctionele zalen voor muziek, dans en onderwijs.

HetAnkerZwolle MoederscheimMoonen 03

Project
Het Anker

Locatie
Zwolle, Nederland

Opdrachtgever
Gemeente Zwolle

Grootte
3.000 m2

Programma
Sporthal, horeca, multifunctionele zalen

Status

Opgeleverd

Creëren van verbinding

Naast dat het gebouw fungeert voor sport, muziek en cultuur staat het bekend als een echt ontmoetingscentrum. Een plek waar je op elk moment in de week binnen kunt lopen om anderen te ontmoeten. Er komt een diverse groep gebruikers en het was dan ook de grootste uitdaging om een gebouw te ontwerpen waarmee die diverse groep zich verbonden voelt.

HetAnkerZwolle MoederscheimMoonen 13
Transparant en laagdrempelig

Deze uitdaging heeft geleid tot een gebouw met veel transparantie en laagdrempeligheid om zo verbinding te maken met de omliggende wijken. Door gebruik te maken van het hoogteverschil van de locatie, ligt een deel van het gebouw in de grond. Vanuit deze landschappelijke uitgangspositie ontvouwt het gebouw zich bijna letterlijk door het dak dat zich opent naar de belangrijkste publieke zones.

Open en toch verhullend

Het gebouw is te betreden via de eerste verdieping voor voetgangers en via de begane grond voor het parkeerterrein. Beide entrees komen samen in de uitgesneden gevel en zijn verbonden via een trap die van binnen naar buiten loopt. De diepe verticale stijlen van de gevel zorgen dat het gebouw soms dichtloopt en dat de invalshoek bepalend is voor de visuele connectie met binnen. Zo krijgt een gebouw dat transparantie als belangrijk uitgangspunt heeft, ook genoeg verhulling.

In beeld

HetAnkerZwolle MoederscheimMoonen 03
HetAnkerZwolle MoederscheimMoonen 01
HetAnkerZwolle MoederscheimMoonen 04
HetAnkerZwolle MoederscheimMoonen 13
HetAnkerZwolle MoederscheimMoonen 15

Relevante projecten