Een nieuwe woon- en werktoren in Amsterdam

Na een pitch in 2023 werden we door Maarsen Groep uitgenodigd om een nieuw woon-werkgebouw te ontwerpen in de wijk Buiksloterham in Amsterdam. Deze wijk is vol in ontwikkeling en de gemeente heeft dan ook grote ambities voor deze veelbelovende omgeving aan het water. Waar het gebied voorheen gebruikt werd als industrieel bedrijventerrein, transformeert Buiksloterham naar een stadswijk waar wonen en werken gecombineerd worden.

0451  Distelweg Amsterdam  DO  008  small

Project
Woon-werktoren Distelweg

Locatie
Amsterdam, Nederland

Opdrachtgever
Maarsen Groep

Programma
Wonen, werken en commerciële plint

Status
Definitief ontwerp

0451  Distelweg Amsterdam  DO  006  small
0451  Distelweg Amsterdam  DO  003  small
Het ontwerp

Het geheel creëert een boeiende gelaagdheid door slimme proporties en verschuivingen tussen de volumes. Een stevige sokkel verankert het gebouw en biedt tevens ruimte voor verblijf. Strategische inspringingen creëren uitnodigende buitenruimtes die ontspanning bieden en het stedelijke weefsel verrijken. Een elegante pergola op de begane grond verbindt de volumes en draagt bij aan de groene gevels en daken. Elk volume is uniek ontworpen om zijn specifieke functie te vervullen, met een architectuur gekenmerkt door strakke horizontale lijnen en speelse verticale vlakken, die subtiel verwijzen naar het industriële erfgoed van de Buiksloterham.

0451  Distelweg Amsterdam  DO  002  small
Wonen aan het water

Het hoogteaccent van het gebouw bevat 104 woningen verdeeld over dertien woonlagen. Met diverse woontypologieën en een mix van sociale huur en vrije sector woningen, biedt het gebouw huisvesting voor verschillende doelgroepen. Hierbij krijgen alle woningen energielabel A+++. Ook kunnen de bewoners van de sociale huurwoningen gebruik maken van een gemeenschappelijk huiskamer en buitenruimte. De overige woningen worden gekenmerkt door ruime buitenruimtes, grote schuifpuien en prettige loggia’s en bieden een mooi uitzicht op het water.

0451  Distelweg Amsterdam  DO  010
Klimaatadaptief

De sokkel ondersteunt het gebouw en voorkomt wateroverlast bij hoogwater of overstromingen. Waterberging en hittestressvermindering worden bevorderd, terwijl intensieve groen- en bruindaken biodiversiteit stimuleren en energie leveren via PV-panelen. Het ontwerp, in samenwerking met Baljon landschapsarchitecten en een ecoloog, omvat groene gevels, daken, nestkasten voor diverse vogelsoorten en insectenhabitats.

In beeld

0451  Distelweg Amsterdam  DO  003  small
0451  Distelweg Amsterdam  DO  007
0451  Distelweg Amsterdam  DO  005  small
0451  Distelweg Amsterdam  DO  006  small
0451  Distelweg Amsterdam  DO  002  small
0451  Distelweg Amsterdam  DO  001  small

Relevante projecten