Waar Capelle samenkomt voor sport

Sportcomplex Aquapelle is dé ontmoetingsplek voor sporten en bewegen in Capelle aan den IJssel. Het gebouw met twee zwembaden, een grote sporthal en horeca is ontworpen door de architectencombinatie MoederscheimMoonen Architects en Wehrung Architecten en is in 2020 in gebruik genomen door Sportief Capelle.

Project
Sportcomplex Aquapelle

Locatie
Capelle aan den IJssel, Nederland

Opdrachtgever
Gemeente Capelle aan den IJssel

Grootte
6.192 m2

Programma
25-meterbad, doelgroepenbad, sporthal, horeca en kantoren

Status
Opgeleverd

Multifunctioneel inzetbaar

De zwembaden worden gebruikt door zwemverenigingen, recreanten en er worden lessen gegeven voor jong en oud. Het 25-meter wedstrijd bad is multifunctioneel inzetbaar dankzij de beweegbare bodem, de sfeerverlichting en een uitgebreide geluidsinstallatie. Het doelgroepen bad heeft warmer water en beschikt over een beweegbare bodem waardoor het als instructiebad en therapie bad gebruikt kan worden.

Exterieur

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud dat een groene inbedding creëert. Op de hoek van het gebouw ligt de entree met een grote betonnen trap naar de eerste verdieping. De uitnodigende luifelconstructie bij deze ingang verwelkomt bezoekers van veraf. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating.

Duurzaamheid

In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast die energie opwekken en terugwinnen. Zo is er een installatieconcept ontwikkeld dat all-electric opereert waardoor er geen CO2 wordt uitgestoten. Ook vindt er warmteterugwinning plaats op het (zwembad)water en de lucht en zijn er hoge isolatiewaardes gerealiseerd. De koellast is beperkt door transparante gevelvlakken slim te positioneren en te voorzien van zonwering. Daarnaast zijn er bijna 1000 PV panelen op het dak geplaatst om energie op te wekken. Deze energie gaat voornamelijk naar het opwarmen van het zwembad omdat de rest van het gebouw dankzij de LED verlichting met aanwezigheidsdetectie erg zuinig is. Samen met de gekozen materialen is zo een duurzaam gebouw ontstaan.

In beeld

Relevante projecten