Van snelweg naar sportpark

Bovenop het tunneldek van de A4 tussen Delft en Schiedam ontwierpen we sportpark Willem-Alexander. Waar de tunnel eerst een barrière vormde tussen twee woongebieden, is het sportpark erbovenop nu de verbindende schakel waar de mensen uit de omgeving elkaar ontmoeten voor sport en spel.

Project
Sportpark Willem-Alexander

Locatie
Schiedam, Nederland

Opdrachtgever
Gemeente Schiedam

Grootte
4.100 m2

Programma
Sportvelden, atletiek, sporthal, danszalen, horeca en parkeren.

Status

Opgeleverd

Een complexe ontwerpopgave

Het programma maakte het een complexe ontwerpopgave. Bovenop de tunnel bevinden zich vier voetbalvelden en twee honkbalvelden. Aan weerszijden van de tunnel zijn betonnen luifelconstructies aangebouwd, wat het de ideale breedte voor een voetbalveld maakte. Ook zorgden de luifels voor enorme waterbuffers voor het hele gebied.

Het hoofdgebouw

In het hart van de opgetilde sportvelden staat het hoofdgebouw, wat zo een directe relatie heeft met de sporten eromheen. Het gebouw heeft een sporthal, kleedkamers, dans- en balletruimtes en een grote horeca voorziening met terras. Het terras os vormgegeven als een plateau, wat zwevend een overgangszone tussen de verschillende maaivelden creëert.

Een canvas van 1,5 kilometer

Het park van twee kilometer lang wordt omheind door een van de allergrootste canvassen van Europa, die we samen met Lace Fence creëerden. Dit scherm van kleurige pixels beschermt tegen de wind, die erg sterk is ter hoogte van het sportveld. Ook zorgt het voor veiligheid en geluidswering. Elke vierkante meter in het 1,5 kilometer lange scherm is uniek uitgevoerd, waardoor een functioneel kunstwerk ontstaat.

In beeld

Relevante projecten