Luchtigheid en transparantie

Sportpaviljoen Zestienhoven is een sportgebouw dat we ontworpen als onderdeel van een groene woonwijk in Rotterdam, Park Zestienhoven. Het paviljoen maakt deel uit van de nieuwe woonwijk Park Zestienhoven, gelegen naast Rotterdam-Airport. Het gebouw is ontworpen om de luchtigheid en transparantie van de omgeving te behouden en tegelijkertijd een opvallende uitstraling te hebben.

16hoven029

Project
Sportpaviljoen Zestienhoven

Locatie
Rotterdam, Nederland

Opdrachtgever
Gemeente Rotterdam

Grootte
1.540 m2

Programma
Kantine, kleedkamers en bestuurkamers

Status

Opgeleverd

Een tweedeling

Het sportpaviljoen is bedoeld voor twee voetbalverenigingen en is gelegen tussen het parkgebied en de nieuwe woningen. Het ontwerp is gebaseerd op een tweedeling van het programma van eisen. De kleedfaciliteiten en bergingen bevinden zich op de begane grond, terwijl de kantine en bestuurskamers zich op de verdieping bevinden. Om het contact met de speelvelden te behouden, glooit het maaiveld vanaf het speelniveau naar het niveau van de kantine. Hierdoor wordt de kantine onderdeel van de groene omgeving en ontstaat er een éénlaags paviljoen bovenop deze groene terp.

16hoven11
Een baken in de omgeving

Het gebouw heeft een overstekend semitransparant dak dat het verbindende element vormt tussen de beide verenigingen. Het dak draagt bij aan de lichte, paviljoenachtige uitstraling van het gebouw. Overdag filtert het dak het zonlicht en gloeit het in de avonduren op als een lampion dankzij de integratie van LED verlichting. Hierdoor zal het gebouw een baken in de omgeving worden en tevens bijdragen aan de sociale veiligheid in het gebied.

16hoven035
16hoven012
Groene terp als ligweide

Aan de veldzijde is de groene terp zo geprofileerd dat deze als ligweide functioneert. Zo kan men op diverse niveaus en op verschillende wijzen genieten van het voetbal dat op de velden rondom wordt gespeeld. Het gebouw is daardoor niet alleen een functionele accommodatie voor de voetbalverenigingen, maar ook een aantrekkelijke ontmoetingsplek voor de omgeving.

In beeld

Voetbalclub AGE12 kopie
16hoven011
16hoven02 klein
16hoven012
16hoven035
16hoven023

Relevante projecten