Categorie: bibliotheek

01
okt

Huis van Eemnes // Eemnes

PLAN

Bij de gemeente van Eemnes, een stad in de provincie Utrecht, ontstond de behoefte aan een centrale ontmoetingsplaats. Een plek waar iedereen uit de omgeving naar toe komt voor sport, evenementen en de bibliotheek, maar ook voor informatie, educatie en advies. In samenwerking met bouwbedrijf Vaessen B.V. creëerden we het multifunctionele Huis van Eemnes.

Het Huis van Eemnes is een omgeving waar bibliotheek, theaterzaal, sporthal en horeca samenkomen tot één ontmoetingsplek en dat vraagt om een ontwerp dat verbindt. Met dit uitganspunt creëerden we een gebouw waarin de bibliotheek en de brasserie een centrale plek vormen en direct in verbinding staan met de verschillende multifunctionele zalen, het theater en de sporthal. Bij binnenkomst bevinden bezoekers zich dus meteen in dit bruisende hart van het gebouw.

Met een omvang van circa 5.700 m2 en al die verschillende functies creëerden we een ontwerp waarbij het dak als het ware over deze functies heen gelegd is. Zo straalt het pand ondanks de diversiteit van binnen toch de eenheid en verbinding van een centrale ontmoetingsplek uit. De geschakelde dakoverstekken zorgen voor een soepele overgang tussen binnen en buiten en geven het gebouw een krachtig kader. In combinatie met de warme kleuren en het glas worden mensen al vanuit de verte welkom geheten in de huiskamer van de stad. Maar ook dichtbij valt er meer te ontdekken: om variëteit in de gevel te creëren is het patroon uit het Wapen van Eemnes in delen van de gevel geperforeerd. Dit geeft de gevel een krachtig visueel gebaar van veraf en detail en verfijning van dichtbij.

Het algehele welkome gevoel komt terug in het interieur dat door Aatvos en MARS Interieurarchitecten is uitgevoerd. Dankzij de verschillende knusse hoekjes, hoogteverschillen en warme materialen heerst er een gezellige en ontspannen sfeer die echt een ‘thuiskomgevoel’ geeft. De hoge boekenkast die door het hele gebouw loopt is de identiteitsdrager van het Huis van Eemnes en verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar.

Samen met de gemeente hadden we de ambitie om een duurzaam gebouw te ontwikkelen dat bestendig is voor de toekomst en dat is meer dan gelukt! Het Huis van Eemnes is volledig energieneutraal: het gebouw opereert elektrisch en wekt met de zonnepanelen zelfs meer energie op dan het verbruikt. Duurzaamheid en klimaat komen ook buiten het gebouw terug: zo staat het terreinontwerp volledig in het teken van waterabsorptie en dient het skatepark voor de deur als waterplein bij grote buien.

Het Huis van Eemnes is inmiddels een half jaar open en is ondanks de coronacrisis echt de third place die het hoort te zijn. Want of je nu voor de bieb, het theater of een drankje komt: spontane ontmoetingen zijn gegarandeerd.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Eemnes
ontwerp
oktober 2017
programma
Horeca, bibliotheek, (binnen)sport, zorg en welzijn, educatie, theater.
bvo
5.700 m2
status
opgeleverd 2020

01
mei

Multifunctioneel gemeentehuis // Tubbergen

We waren uitgenodigd voor een aanbesteding voor een nieuw multifunctioneel gemeentehuis voor de gemeente Tubbergen. Bij de Twentse gemeente was vraag naar een nieuw kantoor waar ook de politie, bibliotheek en andere lokale gebruikers gevestigd gaan worden.

Het huidige gemeentehuis in Tubbergen heeft een teruggetrokken karakter en een vrij rommelige aansluiting op het Raadhuisplein. Ons ontwerp is tot stand gekomen vanuit het idee om een krachtig gebouw aan dit plein te maken en deze naar voren te positioneren. Hierdoor wordt het plein echt afgemaakt en krijgt het nieuwe gebouw een duidelijk adres aan het plein. Zo ontstaat een hexagoonvormige plattegrond en krijgt het gebouw een diamantvormig vertrekpunt in een stad die bekend staat om haar glaskunst.

De gevel van het ontwerp is grotendeels van glas met verticale bakstenen penanten die voor de perfecte combinatie tussen openheid en ritmiek zorgen. De speelse schuinen lijnen langs de dakranden sluiten aan op de hoogtes van de omliggende gebouwen. In het hart van het dak ligt een verrassing: een diamantvormig daklicht die het publieke programma in het gebouw van daglicht voorziet.

Binnen sluit de ruimte aan bij het ervoor liggende Raadhuisplein door de open, multifunctionele begane grond waar de bibliotheek, het café, werkplekken en andere functies in elkaar overlopen. Ook hier komt het tribuut aan de glaskunst terug in het glazen dak met driehoekige vormen. Doordat het gebouw een combinatie is van verschillende openbare en culturele functies is het een plek voor iedereen en zijn spontane ontmoetingen gegarandeerd.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Tubbergen
ontwerp
juni 2020
programma
Gemeentehuis, zorgloket, politiekantoor, bibliotheek, multifunctionele raadzaal, muziek- en dansruimtes, atelier, multifunctionele ruimtes.
bvo
3.800 m2
status
selectieprocedure afgerond