Categorie: commercieel

13
jan

Riva Scheepmakershaven // Rotterdam

PLAN

Op het eerste gezicht lijkt het niet alsof het Maritiem District, met haar hoge gebouwen, een rijke historie heeft. Maar achter de hoge torens schuilt de geschiedenis van een bruisende handelshaven en de wederopbouw na de tweede wereldoorlog. Bovenop één van de naoorlogse panden aan de Scheepmakershaven ontwierpen we voor Stebru een nieuw woongebouw: Riva.

Het Maritiem District is een havengebied dat sinds 2009 steeds meer transformeert tot een levendig woongebied. De omgeving wordt gekenmerkt door haar vele torens en is het epicentrum van hoogbouw in het Rotterdamse stadscentrum. Op de plek van woontoren Riva staan nu twee kantoorgebouwen die tussen 1956 en 1963 zijn ontworpen. De gemeente Rotterdam heeft deze gebouwen aangemerkt als waardevolle wederopbouwarchitectuur. Ze tonen het typische karakter van deze architectuur en dienden zoveel mogelijk behouden te worden bij de herontwikkeling en uitbreiding tot een woongebouw.

Dit werd het startpunt van het ontwerp van de uitbreiding. Woontoren Riva is ontworpen als ‘optopping’ en staat in evenwichtig contrast met de bestaande bebouwing. In het ontwerp is niet gestreefd om nabij de hoogste torens in het gebied te komen, maar dankzij de royale footprint creëert het een unieke woonomgeving met breed uitzicht over de Scheepmakershaven. Het gebouw manifesteert zich zo nadrukkelijk, en met een krachtige eigen expressie, tussen en nét onder de bestaande woontorens.

De 56 appartementen hebben veel transparantie en een breed uitzicht op de haven en het stadscentrum. De golvende buitenruimtes zijn een knipoog naar het water in het gebied en zorgen voor een mooi contrast met de ondergelegen wederopbouwarchitectuur. Door de ruime afmetingen zijn ze een verlengstuk van de appartementen en creëren ze zo een bijzondere en ruime leefomgeving midden in de stad. De voorzijde van de balkons worden vervaardigd met geanodiseerd aluminium en koud gebogen glas. De onderzijde is van lichtbruin gepigmenteerd beton met een planken reliëf en geven het geheel een warme en luxe uitstraling.

Multifunctionaliteit was belangrijk in het ontwerp van Riva. De kantoren in het karakteristieke originele hoekpand blijven behouden en in de plint is er ruimte voor horeca concepten. Door de combinatie van werken en wonen ontstaat een levendige plek voor spontane ontmoetingen. Tussen de woontoren en de kantoorgebouwen komt een gemeenschappelijke laag met een huiskamer en daktuin. Dit wordt een echte ontmoetingsplek voor de bewoners en de bedrijven in de kantoren. Het beeldbepalende element van deze laag is het constructieve vakwerk dat de toren draagt. Deze constructie draagt de volledige toren en ponst zich zo met een gereduceerd aantal palen door de bestaande onderbouw.

DATA

opdrachtgever
Stebru
ontwerp
november 2018
programma
appartementen, kantoren, commerciële ruimtes en parkeren
bvo
10.300 m2
status
definitief ontwerp

08
dec

Belevingscentrum Par’Course // Valkenburg

PLAN

In het hart van het heuvelachtige Zuid-Limburg in de gemeente Valkenburg vind je belevingscentrum Par’Course. Hier vormen verschillende gebouwen een mixed-use omgeving bestaande uit een gastronomisch centrum in een oude monumentale brouwerij, een wieler- en sportcentrum met het Shimano Experience Center en het Mercure Hotel. In opdracht van projectontwikkelaar Wyckerveste waren we verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en de gebouwontwerpen.

Een gebied met geschiedenis
Het terrein van de oude Leeuw brouwerij heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar 1820. De nu rijksmonumentale watermolen werd in eerste instantie aan de Geul geplaatst voor een buskruit fabriek. Jaren later in 1875 werd de molen ingezet voor papier en in 1886 werd het terrein gekocht door de Aachener Export Brouwerij, die later verder ging als Leeuw bier. De jaren erna werd de fabriek steeds verder uitgebreid en groeide deze organisch, waarbij de bebouwing altijd ten dienste stond van het productieproces. In 2005 vertrok de brouwerij waarna de grote silo’s even later ook zijn meegenomen. Met diverse littekens in de gebouwen bleef het terrein verwaarloosd en vervallen achter.

Een plek vol potentie
De herontwikkeling van de voormalige brouwerij is tot stand gekomen in opdracht van ontwikkelaar Wyckerveste, die samen met de gemeente en de provincie nieuw leven in de historische omgeving wilde blazen. Dankzij het heuvelachtige landschap, een scala aan cultureel erfgoed en bijzondere sportevenementen zoals de Amstel Gold Race is Valkenburg uitgegroeid tot een toeristische trekpleister, maar het toerisme is vooral seizoensgebonden en vaak verblijven bezoekers niet langer dan één nacht in het gebied.

De herontwikkeling van het Leeuw terrein was een kans om de bestaande economie en cultuur van Valkenburg te versterken met een nieuw concept op een bijzondere plek. Door de ligging nabij het centrum onderaan de Cauberg is het een natuurlijk knooppunt tussen de fiets- en wandelroutes vanaf het centrum van Valkenburg. Daarnaast staat het in directe verbinding met de meanderende Geul, het openlucht theater en de tuin van het Holland Casino. Een plek vol potentie dus!

Het concept
Het concept voor Par’Course draait om twee kernwaardes: verbinding en beleving. Want of bezoekers nu wandelen, fietsen of met de auto zijn: ze komen Par’Course op natuurlijke wijze op hun route tegen omdat het gebied in verbinding staat met de rest van Valkenburg en omliggende gebieden. Daarnaast moest het gebied ook als nieuwe publiekstrekker gaan fungeren. Dus om een duidelijke propositie te definiëren koos Wyckerveste voor een thematisering in de gebouwen die perfect aansluit bij Valkenburg en haar omgeving én een duidelijke toevoeging is aan het bestaande aanbod. Zo ontstonden de twee pijlers voor Par’Course: de Food Experience en de Cycle Experience. Twee belevingswerelden die direct zijn verbonden met wielerhoofdstad Valkenburg en het bourgondische Limburg.

Het stedenbouwkundig concept
We kwam met een unieke visie in de besloten architectenselectie. We waren namelijk van mening dat deze plek niet één gebouw moest worden maar een omgeving. Dat het een stukje Valkenburg moest worden inclusief sfeervolle straatjes en pleinen. Door de functies niet in één gebouw onder te brengen maar op een goede manier te verdelen over verschillende bouwvolumes ontstaat een mooi samenspel van gebouwen. De openbare ruimtes tussen de gebouwen zijn te gebruiken voor activiteiten en evenementen en hebben diversiteit in schaal en sfeer. Met dit plan wonnen de architectenselectie en zo werd het stedenbouwkundig plan in nauwe samenwerking met diverse stakeholders gerealiseerd.

Het stedenbouwkundig karakter
Het oude Leeuw terrein kende door de Geul en de bestaande bebouwing veel ommuringen en begrenzingen, waardoor de omgeving besloten aanvoelde. In het stedenbouwkundig plan is zoveel mogelijk van deze ommuring en diverse kleine gebouwen behouden. De oude conciërge- en fabriekswoningen zijn belangrijk voor de kwaliteit en sfeer van de plek en geven het gebied een geborgen karakter. Wel zijn er een aantal grote hallen gesloopt, wat nieuwe openingen creëerde in het besloten gebied, op de plek van de originele entree van het fabrieksterrein. Zo kon de plek verbonden worden met de omliggende natuur, het stedelijk weefsel en wandelroutes en fietspaden.

De oude én nieuwe gebouwen die bijdragen aan het ‘ommuren’ van de plek en het vormen van de pleinen hebben een dorps karakter gekregen. Deze gebouwen zijn voorzien van kapvormen en staan stevig op de grond. De centraal gepositioneerde nieuwbouw inclusief het bijzondere uitbreidingselement op de brouwerij hebben een moderne en technische uitstraling die de hedendaagse agenda van de plek weerspiegelt.

De openbare ruimte
De openbare ruimte had een belangrijke rol in het winnende concept. Het stond centraal als verlengstuk van de gebouwen en moest een omgeving zijn waar activiteiten en evenementen georganiseerd worden. Het ontwerp van de buitenruimte (ontworpen door Dolmans Landscaping Group) kenmerkt zich door een lappendeken van elementen die het een aangename plek maken.

Rondom de historische brouwerij is er een verhoogd terras van betonelementen, afgebakend door groen. In het verdere verloop is er gekozen voor een zandkleurige steen die de pleinen vorm geeft met ovale groenelementen voor bomen en gazon. In de overgangszones van diverse gebouwen is baksteen en groen gebruikt om intimiteit rond de directe buitenruimtes te creëren.

Het grote plein wordt gekarakteriseerd door de eeuwenoude bomen die behouden zijn gebleven en het middelpunt van het plein vormen. Tussen de gebouwen is een combinatie van stedelijke ruimtes ontstaan met pleinen, steegjes en doorkijken. De geul is op verschillende plekken zichtbaar: zo zijn er diverse oversteekplaatsen naar het landschap en bij diverse buitenterrassen rondom de gebouwen.

Inmiddels heeft de openbare ruimte al meerdere evenementen en exposities mogen huisvesten. Daarnaast is het een echte verzamelplaats voor fietsers en wandelaars als start- en eindpunt voor activiteiten in de Limburgse heuvels.

De brouwerij als landmark
De brouwerij heeft een belangrijke plek in het concept van Par’Course. Het gebouw dat toekomstige horeca-concepten gaat huisvesten is de oosprong van het voormalige fabrieksterrein, met de rijksmonumentale watermolen als levend bewijs. De historische brouwerij is aan de buitenzijde volledig gerestaureerd en ontdaan van onbeduidende toevoegingen die door de jaren heen zijn gedaan. Hiermee is het gebouw teruggebracht tot het originele kernvolume wat bestaat uit de rijksmonumentale watermolen, de brouwruimtes en diverse bakstenen hallen.

Tussen de brouwerij en de bakstenen hallen is het gebouw uitgebreid met een modern volume dat gepositioneerd is op de betonnen kolomkoppen van de verwijderde silo’s. De uitbreiding heeft een groot venster gericht op de meanderende geul en vormt samen met het verticale herkenningspunt een landmark in het gebied. De gevel van dit nieuwe volume is verwant aan het Shimano Experience Center ernaast en is bekleed met rechthoekige platen van geadoniseerd roodbruin strekaluminium. De diverse plaatafmetingen geven de gevel de nodige differentiatie en op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium waarbij de daglichtreflectie enkele gevelplaten laat oplichten.

De overige delen van de brouwerij zijn op verschillende manieren teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Er is een herkenbaar kleurverschil aangebracht tussen de originele witte brouwerij en bakstenen hallen. Hier en daar zijn gerichte sneden in de gevel gemaakt die het gebouw geschikt maken voor horeca. In het interieur is gekozen om de gelaagdheid van de roerige historie te behouden om de horecaconcepten een industrieel en geleefd casco te bieden.

Het Shimano Experience Center
Het meest centraal gelegen gebouw van Par’Course is het Shimano Experience Center. Het Experience Center is dé plek van Shimano waar bezoekers in aanraking komen met de wieler, hengel-, en roeisport. Ook huisvest het gebouw een fietskledingwinkel, een coachingcentrum, sportschool en een conferentieruimte. De conferentieruimte wordt gebruikt voor zakelijke- en wielerevents.

Het gebouw is het meest moderne gebouw in het gebied en communiceert in materialisatie met de uitbreiding van de brouwerij. De plint is volledig van glas en laat de bovengelegen volumes zweven. De gevel is gemaakt van geadoniseerd strekaluminium. Met diverse plaatafmetingen krijgt de gevel differentiatie. Op sommige plekken wisselt de oriëntatie van het strekaluminium. Het daglicht doet de rest!

In het gebouw staat merkbeleving centraal. In het heldere casco is door Shimano een levendig en fris interieur ontwikkeld dat in het teken staat van ontdekken en beleven. Het Experience Center biedt bezoekers de mogelijkheid om in de omgeving de producten van Shimano uit te proberen. Een dagje vissen in de speciaal daarvoor aangelegde visvijver of fietsen in de heuvelachtige omgeving. Hier word je écht aangemoedigd om de drie buitensporten te ervaren.

Het Mercure Hotel en Cycle Center fietsverhuur
Op het meest oostelijke deel van Par’Course vind je het Mercure Hotel. De hoofdvorm van het gebouw is meanderend en speelt op die manier een grote rol in het stedenbouwkundig concept. Het gebouw volgt de kromming van de Geul en creëert door de haakse hoek twee pleinen: het hoofdplein en het entreeplein van het hotel.

Vanuit het conceptuele idee speelt het gebouw dus een belangrijke rol in het stedenbouwkundige weefsel en daarom heeft het een traditionele hoofdvorm met een kapvorm gekregen. Een verfijnd ontworpen houten gevel geeft het gebouw een moderne uitstraling. Door de horizontale geleding zijn de verdiepingsvloeren zichtbaar. De verticale houten ribben zijn opengewerkt bij de ramen van de hotelkamers.

In het hotel ontwikkelden we een helder casco waar de exploitant een dynamisch interieur ontwikkelde waar een groot restaurant op de begane grond onderdeel van is. Ook in het hotel speelt de wielersport een rol: op de begane grond zitten kleed- en doucheruimtes en een plek om fietsen schoon te maken en veilig te stallen.

Tegenover het hotel zit het gebouw van het Cycle Center, één van de grootste mobiliteitsbedrijven in de regio die fietsevenementen door heel Limburg organiseert. Het gebouw volgt de analogie van het hotel. Het maakt onderdeel uit van de ommuring van het terrein en is door de materialisatie herkenbaar als een nieuw element in het geheel. Samen met het hotel en een oude villa vormt het een gezellig entreeplein.

DATA

opdrachtgever
Wyckerveste Adviseurs
ontwerp
mei 2015
programma
Shimano XP, hotel met 65 kamers, event center, gastronomisch centrum, sport, sportmedische ruimtes, fietsverhuur
bvo
15.000 m2
status
opgeleverd

04
feb

Sluisbuurt // Amsterdam

Het is een feit dat we meer woningen nodig hebben in Nederland. En zeker in onze hoofdstad wordt het woningtekort een steeds groter probleem, want elk jaar groeit Amsterdam met 11.000 nieuwe bewoners. Om deze toestroom op te vangen bouwt de gemeente op verschillende plekken nieuwe stedelijke woonwijken. Één van die wijken is Sluisbuurt, waarvoor de gemeente opzoek was naar een partij die een programma wilde maken voor één van de nieuwe kavels in het gebied. In de nieuwe wijk wordt meer dan alleen gewoond, want ook werken, leren, verblijven en bewegen staat centraal. Een wijk met een stedelijk karakter, maar met minder auto’s. Waar sociale huurwoningen, middel- en dure huurwoningen en koopwoningen komen.

Samen met OMEGA Projectontwikkeling en Pauwert Architecten bedachten we het gebouw Cornerstone: één van de eerste bouwstenen in de nieuwe buurt. Een gebouw met woningen, werkplekken, een sportschool, horeca en een supermarkt. Genoeg variatie en levendigheid om van Sluisbuurt een bruisende buurt te maken.

Het ontwerp is te herkennen aan de gridstructuur die de verschillende volumes met elkaar verbind, waardoor een flexibele inrichting van de binnenruimte mogelijk wordt gemaakt. De gridstructuur is op een aantal plekken opengewerkt om ruimte te creëren voor dakparken en groen, met als hoogtepunt de groene troon bovenop de toren. Naast het dakpark bevindt zich hier een multifunctionele commerciële ruimte met uitzicht over de buurt en de rest van de stad.

Op de begane grond op de westelijke hoek is de grid dubbelhoog opengewerkt richting het nieuwe plein in het centrum van de buurt. Hier opent het gebouw zich richting de omgeving en is het mogelijk om via de trap en lift naar het dakpark te gaan.

Ons team ging voor een natuurinclusief, toekomstbestendig en flexibel ontwerp door gebruik te maken van slimme constructieprincipes, circulaire en bio-based materialen en door groen op veel plekken in het gebouw te integreren. Voor een gebouw dat bestendig is voor de toekomst, en een fijne plek wordt voor mens en dier.

DATA

opdrachtgever
Gemeente Amsterdam / OMEGA projectontwikkeling
ontwerp
november 2020
programma
woningen, werkplekken, sportschool, horeca, supermarkt, commerciële ruimtes.
bvo
17.000m² en 3.000m² ondergronds parkeren
status
selectieprocedure afgerond

03
jan

Retail- en horecapaviljoen // Utrecht

PLAN

MoederscheimMoonen Architects heeft in opdracht van Klépierre Vastgoed Ontwikkeling een multit-tenant gebouw ontworpen. Dit gebouw, beter bekend als ‘het paviljoen’, ligt naast het station Utrecht Centraal, aan het nieuwe Stationsplein-Oost en is gebouwd bóvenop spoor één, twee en drie van het Centraal Station. Diverse winkels en horeca die gericht zijn op de ov-reiziger hebben er inmiddels hun intrek genomen. Het gebouw biedt een van de fraaiste uitzichten over de sporen en heeft ook een dakterras dat ook uitzicht biedt over het altijd levendige stationsplein.

De omgeving van het gebouw is zo dynamisch als het maar kan; met 88 miljoen bezoekers per jaar en veel expressieve gebouwvormen. Het ontwerp onderscheidt zich binnen deze hectiek door een heldere en puristische ontwerpbenadering. ‘Binnen dit bonte ensemble hebben we een gebouwconcept ontwikkeld waarin rust en helderheid als een commercieel aantrekkelijk vertrekpunt is genomen’, aldus architect Erik Moederscheim. ‘We hebben het gebouw als een alzijdig object benadert en op die manier is er een transparant paviljoen ontwikkeld dat niet alleen relatie legt met het plein maar ook met de spoorzijde.

De gevel van het gebouw is rondom geheel van glas. Het heeft de nodige verschaling en verfijning verkregen doordat het in speklagen is verdeelt. Het ritme van de toegepast verticale stijlen geeft het geheel de nodige articulatie. Strak vormgegeven kaders vormen de entrees van de verschillende winkels. Het sluitstuk is een dakterras op een van de bijzonderste plekken van de stad. ‘Vanaf daar kun je het bollendak bijna aanraken en kijk je uit over het plein en de sporen.

DATA

opdrachtgever
Klépierre Vastgoed Ontwikkeling
ontwerp
september 2015
programma
retail, horeca
bvo
3.600 m2
status
opgeleverd

20
mrt

Kantoor en warehouse Rev’it // Oss

PLAN

In opdracht van motorkledingfabrikant Rev’it is door MoederscheimMoonen Architects het ontwerp gemaakt voor een nieuw hoofdkantoor met warehouse in Oss. Rev’it is een internationale speler op het gebied van motorkleding en vanuit de hoofdvestiging in Oss worden eigen producten ontwikkeld en ontworpen voor de internationale markt. Om de groei van het concern beter te kunnen faciliteren is er een architectenselectie uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuw hoofdkantoor met warehouse van in totaal ca. 9000 m2. MoederscheimMoonen Architects drong door tot de laatste twee bij deze architectenselectie en ontwierp een gebouw met maximale impact naar de naastgelegen A59. Het ontwerp kenmerkt zich verder door een heldere logistieke opzet met maximale flexibiliteit en daglichttoetreding. Door het gebruik van horizontale gevelbanden drukt het gebouw snelheid en dynamiek uit. Het centrum van het gebouw wordt vormgegeven door indrukwekkende entreepartij. Door middel van spectaculaire trappen worden de verbindingen gelegd tussen de verschillende afdelingen.

DATA

opdrachtgever
Rev’it motorkleding
ontwerp
december 2017
programma
kantoor met warehouse
bvo
9.000 m2
status
selectieprocedure afgerond

18
mrt

Stadion concept // Nederland

PLAN

In opdracht van een projectontwikkelaar is door MoederscheimMoonen Architects het concept-ontwerp gemaakt voor een nieuw multifunctioneel voetbalstadion met commerciële ruimtes. Het stadion is geschikt voor 15.000 toeschouwers en bevat 20.000 m2 aan commerciële ruimte en clubfaciliteiten. In het gebouw is veel aandacht voor de transparantie en logistieke helderheid rondom de plint en de toegangen naar de tribunes. Dit komt tot stand door een volledig open plint waarmee de overgang tussen het gebouw en het openbare gebied naadloos in elkaar over gaat. Achter de gevouwen en geperforeerde gevel binden zich de verschillende zones waar de toeschouwers zich begeven richting de tribunes. In het stadion is veel ruimte voor club gerelateerde faciliteiten, conferentieruimtes, horeca en business-ruimtes. Blikvanger van het ontwerp zijn de gestileerde lichtmasten die kracht en elegantie uitstralen. Het ontwerp heeft als grondlegger gediend voor de verdere doorontwikkeling van het project.

DATA

opdrachtgever
vertrouwelijk
ontwerp
februari 2017
programma
stadion voor 15.000 toeschouwers, clubfaciliteiten, horeca, business, conferentieruimtes, commerciële ruimtes
bvo
20.000 m2
status
schetsontwerp afgerond

04
sep

Woning- en winkelgebied Strijp S // Eindhoven

PLAN

In opdracht van Stichting Trudo is door MoederscheimMoonen Architects een studie uitgevoerd naar een van de nieuw te ontwikkelen gebieden op het voormalige Philips-terrein Strijp S. Het gebied wordt gekenmerkt door de omkadering van diverse hoge fabrieksgebouwen zoals Het Klokgebouw en de Hoge Rug. Tussen deze giganten is er een plan ontwikkeld met een fijnmazige structuur van aaneengeschakelde volumes.

Binnen het gehele ensemble van bouwvolumes worden wonen, winkelen en werken gemixt. Deze tactiek opent de deuren naar een mate van inwisselbaarheid. De verschillende units op straatniveau zijn dusdanig ‘gestandaardiseerd’ dat er in de toekomst een woning kan worden gerealiseerd, maar evenzogoed een espressobar of kantoor. Deze strategie bevordert de specifieke beleving die ook aanwezig is in oude stadswijken waarvan de Jordaan ongetwijfeld de bekendste is. In het plan zijn alle wooneenheden als ‘grondgebonden’ woningen ontwikkeld. Dankzij deze keuze mijdt het plan complexe en ruimte verslindende horizontale en verticale verkeersroutes die gepaard gaan met het maken van een appartementengebouw. Tussen de kleine winkels op maaiveld ontstaat een prettige leefruimte.

STATUS

opdrachtgever
Stichting Trudo
ontwerp
januari 2009
programma
45 stadsvilla’s, kleinschalige commerciële ruimtes, 2 lagen ondergronds parkeren
bvo
7.000 m2
status
haalbaarheidsstudie afgerond

18
dec

Jaarbeurs passage // Utrecht

PLAN

Op uitnodiging van Jaarbeurs Utrecht is door de combinatie TeamV Architecten en MoederscheimMoonen deelgenomen aan de architectenselectie ten behoeve van de nieuwe Jaarbeurs Passage in Utrecht. De Jaarbeurs wil de komende jaren het beursterrein en de Jaarbeurshallen herontwikkelen door nieuwbouw, verbouw en de inrichting van de openbare ruimte. Een belangrijk uitgangspunt hierbij is de verbinding met de stad Utrecht. De opdracht betreft feitelijk het ontwerp van een nieuwe oost-entree richting het Centraal Station en de binnenstad. Het idee van een passage legt echter tevens verbindingen tussen de verschillende beurshallen en creëert een overdekte 24-uurs verbinding tussen de stadsdelen aan weerszijden van het beursterrein.

Het vertrekpunt van onze ontwerpvisie betrof het ontwerp van een iconische ‘boom’ waarmee de passage als een heel bos gemaakt kan worden. Het totaalontwerp heeft technisch en symbolisch alles wat een echt bos ook heeft qua sfeer, warmteabsorptie, daglichtregulering en een aangenaam en sfeervol klimaat. Je loopt er overdekt, maar met het gevoel van buiten. De passage is verder uiterst multifunctioneel in gebruik. Doordat de 24-uurs route ook op de verdieping kan plaatsvinden is de passage in potentie een verlengstuk van de beursvloer; samen met horeca- en vergaderpaviljoens is het een plek voor events en happenings.

DATA

opdrachtgever
Jaarbeurs Utrecht
ontwerp
mei 2014
programma
entree, passage, flexibele beursvloer, 24-uurs route, vergader- en ontmoetingsruimtes, horeca
bvo
16.000 m2
status
selectieprocedure afgerond