Categorie: kantoor

13
jan

Riva Scheepmakershaven // Rotterdam

PLAN

Op het eerste gezicht lijkt het niet alsof het Maritiem District, met haar hoge gebouwen, een rijke historie heeft. Maar achter de hoge torens schuilt de geschiedenis van een bruisende handelshaven en de wederopbouw na de tweede wereldoorlog. Bovenop één van de naoorlogse panden aan de Scheepmakershaven ontwierpen we voor Stebru een nieuw woongebouw: Riva.

Het Maritiem District is een havengebied dat sinds 2009 steeds meer transformeert tot een levendig woongebied. De omgeving wordt gekenmerkt door haar vele torens en is het epicentrum van hoogbouw in het Rotterdamse stadscentrum. Op de plek van woontoren Riva staan nu twee kantoorgebouwen die tussen 1956 en 1963 zijn ontworpen. De gemeente Rotterdam heeft deze gebouwen aangemerkt als waardevolle wederopbouwarchitectuur. Ze tonen het typische karakter van deze architectuur en dienden zoveel mogelijk behouden te worden bij de herontwikkeling en uitbreiding tot een woongebouw.

Dit werd het startpunt van het ontwerp van de uitbreiding. Woontoren Riva is ontworpen als ‘optopping’ en staat in evenwichtig contrast met de bestaande bebouwing. In het ontwerp is niet gestreefd om nabij de hoogste torens in het gebied te komen, maar dankzij de royale footprint creëert het een unieke woonomgeving met breed uitzicht over de Scheepmakershaven. Het gebouw manifesteert zich zo nadrukkelijk, en met een krachtige eigen expressie, tussen en nét onder de bestaande woontorens.

De 56 appartementen hebben veel transparantie en een breed uitzicht op de haven en het stadscentrum. De golvende buitenruimtes zijn een knipoog naar het water in het gebied en zorgen voor een mooi contrast met de ondergelegen wederopbouwarchitectuur. Door de ruime afmetingen zijn ze een verlengstuk van de appartementen en creëren ze zo een bijzondere en ruime leefomgeving midden in de stad. De voorzijde van de balkons worden vervaardigd met geanodiseerd aluminium en koud gebogen glas. De onderzijde is van lichtbruin gepigmenteerd beton met een planken reliëf en geven het geheel een warme en luxe uitstraling.

Multifunctionaliteit was belangrijk in het ontwerp van Riva. De kantoren in het karakteristieke originele hoekpand blijven behouden en in de plint is er ruimte voor horeca concepten. Door de combinatie van werken en wonen ontstaat een levendige plek voor spontane ontmoetingen. Tussen de woontoren en de kantoorgebouwen komt een gemeenschappelijke laag met een huiskamer en daktuin. Dit wordt een echte ontmoetingsplek voor de bewoners en de bedrijven in de kantoren. Het beeldbepalende element van deze laag is het constructieve vakwerk dat de toren draagt. Deze constructie draagt de volledige toren en ponst zich zo met een gereduceerd aantal palen door de bestaande onderbouw.

DATA

opdrachtgever
Stebru
ontwerp
november 2018
programma
appartementen, kantoren, commerciële ruimtes en parkeren
bvo
10.300 m2
status
definitief ontwerp

03
nov

PB tec // Maasdijk

11

PLAN

Bij het succesvolle bedrijf PB tec zit techniek en innovatie in het DNA. De organisatie ontwikkelt geavanceerde tuinbouwoplossingen en is een echte frontrunner in de internationale tuinbouwsector. Dankzij het grote succes van het bedrijf ontstond de behoefte aan een nieuw pand met ruimte voor ontwikkeling, op een zichtlocatie langs de A20 in Maasdijk. Wij ontwierpen het nieuwe hoofdkantoor voor het internationale bedrijf.

Tijdens het ontwerpproces doken we diep in de werkwijze en processen van PB tec. Met deze kennis creëerden we een optimale werkomgeving op het kantoor en in de werkplaats. Om te zorgen dat alle afdelingen vloeiend met elkaar kunnen opereren onderzochten we de verschillende disciplines en hoe ze met elkaar samenwerken. Zo kreeg het hart van de organisatie, de assemblageruimte, een centrale plek in het gebouw tussen de productieruimtes en de kantoren.

De kantoorvloeren zijn over drie lagen verdeeld tegen de gevel van de achtergelegen productiehal. Op deze manier krijgen de werkplekken optimaal daglicht. Dit wordt versterkt door de glazen puien die van vloer tot plafond lopen. Ook is er gebruik gemaakt van veel glas tussen de kantoren en de productieruimte, waardoor er veel contact is tussen de verschillende afdelingen van het bedrijf.

Denkend aan de roots van PB tec gebruikten we het iconische bovenaanzicht van het Westlandse landschap als inspiratiebron voor de gevel van het gebouw. Het bovenaanzicht van de ‘glazen stad’ is het uitgangspunt geweest voor de voorgevel van het pand, die bestaat uit verschillende kaders. Deze kaders staan ook symbool voor de verschillende functies in het bedrijf en leggen de nadruk op bepaalde zwaartepunten in het gebouw, zoals de entree, het directiekantoor en de fitnessruimte.

Met het gevelontwerp breken we het stereotype van de snelwegarchitectuur zoals we die kennen. Want één ding is zeker: Het nieuwe kantoor van PB tec doet de hoofden op de snelweg draaien.

DATA

opdrachtgever
PB tec
ontwerp
januari 2017
programma
kantoorruimte met productiehal
bvo
3.500 m2
status
opgeleverd
fotografie
Studio de Nooyer

20
mrt

Kantoor en warehouse Rev’it // Oss

PLAN

In opdracht van motorkledingfabrikant Rev’it is door MoederscheimMoonen Architects het ontwerp gemaakt voor een nieuw hoofdkantoor met warehouse in Oss. Rev’it is een internationale speler op het gebied van motorkleding en vanuit de hoofdvestiging in Oss worden eigen producten ontwikkeld en ontworpen voor de internationale markt. Om de groei van het concern beter te kunnen faciliteren is er een architectenselectie uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuw hoofdkantoor met warehouse van in totaal ca. 9000 m2. MoederscheimMoonen Architects drong door tot de laatste twee bij deze architectenselectie en ontwierp een gebouw met maximale impact naar de naastgelegen A59. Het ontwerp kenmerkt zich verder door een heldere logistieke opzet met maximale flexibiliteit en daglichttoetreding. Door het gebruik van horizontale gevelbanden drukt het gebouw snelheid en dynamiek uit. Het centrum van het gebouw wordt vormgegeven door indrukwekkende entreepartij. Door middel van spectaculaire trappen worden de verbindingen gelegd tussen de verschillende afdelingen.

DATA

opdrachtgever
Rev’it motorkleding
ontwerp
december 2017
programma
kantoor met warehouse
bvo
9.000 m2
status
selectieprocedure afgerond